szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kilenc rendőrtisztet rabolt egy fegyveres bűnbanda Észak-Mexikóban, a túszokat később kiszabadították, de egyikük meghalt. Általában véve a sajtósok számára Mexikó a világ legveszélyesebb országa.

Egy helyi illetékes arról számolt be hétfőn, hogy a rendőröket előző nap este rabolták el, amikor a gyanúsítottak üldözőbe véve a texasi határon fekvő Nuevo Leónba követték a nyomukat. A felfegyverzett emberrablók gépkocsival követték a rendőröket, és egy országúton még két, fegyveresekkel teli gépkocsi csatlakozott hozzájuk. A támadók egy rendőrt megöltek, a többit elrabolták. A túszokat később katonák és rendőrök kutatták fel és szabadították ki.

A Oaxaca állambeli ügyészség közben arról számolt be, hogy egy veracruzi újságíró szitává lőtt holttestére bukkantak helyi idő szerint hétfőn délután egy, a veracruzi határnál fekvő településen. Armando Slandana Moráles egy Tierre Blanca-i rádiónak dolgozott. A gyilkosságról más részletek nem ismertek.

A mexikói szövetségi államok közül Veracruz a legveszélyesebb az újságírók számára, Oaxaca pedig a negyedik helyet foglalja el a dicstelen rangsorban. A két állam határán tavaly augusztusban öltek meg egy újságírót, néhány hónappal előtte, áprilisban meggyilkolták egy rádiós társaság tulajdonosát.

Általában véve a sajtósok számára Mexikó a világ legveszélyesebb országa. Az Újságírók Határok Nélkül (RSF) nemzetközi sajtószervezet szerint 2000 és 2014 között legalább 82 újságírót öltek meg az országban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A magyarok akkor se nagyon maradtak otthon, amikor már napi szinten több mint 200 halottja volt a járványnak

A magyarok akkor se nagyon maradtak otthon, amikor már napi szinten több mint 200 halottja volt a járványnak

Az én hetem: Lackfi János kést rántott, pedig nem is gondolták volna róla

Az én hetem: Lackfi János kést rántott, pedig nem is gondolták volna róla

Negyedével esett vissza a nyelvvizsgázók száma 2020-ban

Negyedével esett vissza a nyelvvizsgázók száma 2020-ban