szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szudáni hadsereg szóvivője szerint lelőttek egy, az ország légterébe Keletről behatoló izraeli drónt, amely két rakétával volt felfegyverezve - jelentette az izraeli média.

A szudáni szóvivő cáfolta azokat a helyi híradásokat, melyek szerint izraeli harci repülőgépek légicsapást mértek volna szerda hajnalban az afrikai ország egy katonai létesítményére. Hozzátette, hogy a hatóságok vizsgálják a történteket.

Az izraeli média reggel egy londoni székhelyű, arab nyelvű újság értesülése alapján adta hírül, hogy feltehetően izraeli harci gépek egy fegyvergyárra vagy fegyverraktárra csaptak le a levegőből.

Szudáni források előzőleg arról számoltak be, hogy a megtámadott létesítmény Omdurmán város mellett volt, a szudáni főváros, Kartúm közelében, a Nílus folyó másik oldalán. Az el-Aravi el-Dzsadíd című lapnak nyilatkozó megbízható katonai forrás már akkor jelezte, hogy a szudáni légvédelem tüzet nyitott a támadó gépekre.

Egy hónapja, április 6-án az al-Vatan című, Ománban megjelenő lapra hivatkozva több nemzetközi hírportál azt jelentette, hogy az izraeli légierő egy harci repülőgépe csapást mért akkor Líbia déli részén olyan fegyverraktárakra, amelyekben a Gázai övezetben hatalmon lévő palesztin szervezetnek, a szélsőséges Hamásznak szánt, Irán által Afrikában vásárolt fegyvereket tároltak.

A Ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja szerda reggel arra emlékeztetett, hogy izraeli katonai gépek a múltban már többször lecsaptak Szudánban. Az egyik alkalommal a külföldön megjelenő lapok a kartúmi el-Jármuk nevű fegyvergyár elleni akcióról számoltak be.

A Ynet szerint az utóbbi hónapokban Szudán és Irán kapcsolata megromlott, mert Kartúm a Szaúd-Arábia vezette arab koalícióhoz közeledett a Jemenben harcoló húszi lázadók ellenében. Szudán kiutasította az iráni kulturális attasét és bezáratta az iráni kulturális központot, mert azzal vádolta Teheránt, hogy a szunnita afrikai ország "síizálására", az iszlám síita ágának ottani megerősítésére törekszik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tudósok bírálják Elon Muskot, amiért chipet rakott egy majom agyába

Tudósok bírálják Elon Muskot, amiért chipet rakott egy majom agyába

A Johnson & Johnson elhalasztja vakcinája európai szállításait

A Johnson & Johnson elhalasztja vakcinája európai szállításait

Ötödházzal vállal München Eb-rendezést

Ötödházzal vállal München Eb-rendezést