szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megtalálhatták a hírhedt 17. századi skót kalóz, William Kidd kincseit egy hajóroncsban Madagaszkár partjainál.

Egy 50 kilogrammos ezüstrudat találtak Kidd hajójának, az Adventure Gallerynek a roncsában, amelyre a Madagaszkárhoz tartozó Sainte Marie-sziget közelében leltek rá - közölte Billy Clifford, az expedíció vezetője.

Clifford egy dokumentumfilmes forgatócsoport kamerái előtt hozta felszínre az ezüstrudat, amelyet a parton átadott Hery Rajaonarimampianina madagaszkári elnöknek. Az átadási ceremónián megjelent az amerikai és a brit nagykövet is, a kincset pedig katonai őrizet alá helyezték.

William Kidd kapitányként először a brit hatóságok szolgálatában kalózokat üldözött a világ tengerein, később azonban pandúrból rabló lett, és maga is kalózkodni kezdett. 1698-ban elfogták és a brit parlamentben hallgatták ki, majd 1701-ben felakasztották.

Zsákmányának döntő része azonban nem került elő, így a Kidd által hátrahagyott állítólagos nemesfémvagyon fellelése azóta is a kincsvadászok áhított vágya.

John de Bry, egy független régész a helyszínen megerősítette, az ezüstrúd megcáfolhatatlan bizonyítéka annak, hogy ez valóban az Adventure Gallery kincse. Clifford állítása szerint csapatával 13 hajóroncsot talált egy öbölben Sainte Marie-nél, az utóbbi tíz hétben ezek közül kettő feltárásán dolgoztak.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (Unesco) ugyanakkor bírálta Clifford módszereit, és azon aggályának adott hangot, hogy az amerikai kincsvadász megrongálhatta az értékes tenger alatti régészeti helyszínt. "Itt gyakorlatilag egy forgatócsoport közvetlenül beavatkozott egy régészeti feltárásba. Ezt nem szabadna hagyni" - mondta az AFP francia hírügynökségnek Ulrike Guérin, az Unesco szakértője.

Guérin közölte, hogy a madagaszkári hatóságok a múlt héten már kérték az Unesco segítségét, a szervezet szakértői június végén látogatnak a helyszínre.

Barry Cliffordnak nem ez az első nézeteltérése az Unescóval. Az amerikai régész tavaly arról számolt be, hogy Kolumbusz Kristóf hajójára lelt rá Haiti partjainál, de az Unesco később cáfolta, hogy valóban a Santa Maria roncsáról lenne szó. Clifford azzal vált ismertté, hogy 1984-ben megtalálta és a felszínre hozta a Whydah nevű kalózhajó roncsát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hamarabb veszíthetik el leveleiket a fák ősszel a globális felmelegedés miatt

Hamarabb veszíthetik el leveleiket a fák ősszel a globális felmelegedés miatt

Radnai Károly: Amilyen a társadalom, olyan az adórendszer

Radnai Károly: Amilyen a társadalom, olyan az adórendszer

Amikor bekapcsolja telefonján a GPS-t, jusson eszébe: adatai máshoz is eljuthatnak

Amikor bekapcsolja telefonján a GPS-t, jusson eszébe: adatai máshoz is eljuthatnak