szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A helyiek tiltakozása ellenére is Charlotte marad a neve az egyik japán állatkert nemrég született makákójának, amelyet Vilmos herceg és Katalin hercegnő múlt szombaton világra jött leánya, Charlotte Elizabeth Diana hercegnő után neveztek el.

A délnyugat-japán Oitában lévő Takasakijama állatkert szerdán jelentette be, hogy a nagyközönség szavazatai alapján a hercegi utódról nevezi el az újszülött japán makákót, és pénteken megerősítette, hogy kitartanak a névválasztás mellett, mert a brit királyi család nem emelt kifogást.

Az intézmény döntése szinte azonnal heves tiltakozást váltott ki a japánok egy részéből, akik szerint a névválasztás sértő a brit királyi családra nézve. A több mint 900 tiltakozó telefonhívás és e-mail mellett azonban mintegy 600 támogató üzenetet is kapott az állatkert.

Oita prefektúra vezetősége a tokiói brit nagykövetséghez fordult tanácsért, hogy az általa működtetett állatkert megváltoztassa-e a jövevény nevét. A nagykövetség nem kívánta kommentálni az ügyet és nem emelt kifogást a névválasztás ellen.

A Buckingham-palota csütörtökön ugyancsak tartózkodott a hivatalos állásfoglalástól, de elismerte, hogy tud az ügyről. A palota kommunikációs hivatala a Kyodo Newsnak azt mondta, "egy állat nevének megválasztása kizárólag az állat gazdájától függ".

Az oitai állatkertben hagyomány, hogy a nagyközönség bevonásával választanak nevet az év elsőként világra jött makákójának. Ez alkalommal a Charlotte név győzött: 59 szavazat érkezett rá a 853-ból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!