szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az utóbbi tíz hónap alatt az óriási hajóroncsot minden külső és belső berendezési tárgytól megszabadították. Most fentről lefelé haladva a hajó vázát is lebontják.

A genovai kikötőben kedden megkezdődött, de még további hónapokat vesz igénybe a több mint két éve szerencsétlenül járt Costa Concordia olasz tengerjáró teljes megsemmisítése.

A toscanai Giglio szigeténél 2013. január 13-án zátonyra futott Costa Concordiát tavaly júliusban vontatták a genovai kikötőbe. Az utóbbi tíz hónap alatt az óriási hajóroncsot minden külső és belső berendezési tárgytól megszabadították: 5700 tonnával tették könnyebbé a tengerjárót, amelynek csak a váza maradt meg. 

A vízi járművet hétfő éjszaka elvontatták attól a mólóról, ahol eddig lehorgonyozva állt. A Costa Concordiát először a nyílt tengerre húzták, 10 mérföld távolságra a parttól, majd a hatalmas genovai kikötő egy másik medencéjébe vitték. Mozgatását kisebb tömeg kísérte figyelemmel, így búcsúzva az egykor a genovai hajógyárakban született tragikus sorsú Costa Concordiától. 

A tengerjáró szétszedésének most kezdődő utolsó fázisa akár 2016 végéig is eltarthat. A hajó legmagasabb emeletétől lefelé haladva semmisítik meg a járművet. A tervek szerint a hajóroncsból 50 ezer tonna acélt tudnak nyerni.

A Costa Concordia balesetében 32 ember halt meg, köztük egy magyar. Francesco Schettino volt kapitányt februárban első fokon 16 év és egy hónapra ítélték, de szabadlábon várja a másodfokú pert.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kis Grófo is koronavírusos, kétoldali tüdőgyulladással került kórházba

Kis Grófo is koronavírusos, kétoldali tüdőgyulladással került kórházba

Amikor valaki az ön bankkártyájával fizet, árgus gépszemek figyelik, mi történik

Amikor valaki az ön bankkártyájával fizet, árgus gépszemek figyelik, mi történik

Egyházi kézbe szervezné ki a kormány a tanítóképzés nagyobb részét

Egyházi kézbe szervezné ki a kormány a tanítóképzés nagyobb részét