szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Két hónap alatt másodszorra akadályozták meg egy napilap megjelenését az egyiptomi belbiztonsági szervek, ezúttal egy olyan főcím miatt, amely előnytelen fényben tünteti fel az államfőt – derül ki az Arab Hálózat az Emberi Jogi Információkért nevű szervezet keddi közleményéből.

A jelentés szerint az al-Vatan keddre tervezett éves különszáma csak azután hagyhatta el a nyomdát, hogy átírták a címét. Az eredeti az volt, hogy „Hét olyan dolog, amely erősebb Szíszinél”, ezt módosították arra, hogy „Hét olyan dolog, amely erősebb a reformnál”.

Mindez annak ellenére, hogy a kérdéses példányszám egyébként nem szűkölködött olyan cikkekben, amelyek "elismerő hangon szóltak a köztársasági elnökről, és reformjairól" – tették hozzá a dokumentum szerzői.

Ezenkívül törölték a magánkézben lévő újság főszerkesztőjének vezércikkét is, amelyben élesen bírálta a mostani vezetőket kiszolgáló kollégáit. Kikerültek a lapból az elnöki palota falain belül állítólag kialakult ellentétekről szóló részek is.

A főszerkesztő, Aláa el-Gatrífi a Facebookon így reagált: "Ez a nap újabb jele annak, hogy nem haladtunk előre, még mindig 2011. január 24-ét írunk." Az említett dátum a Mubarak-rezsimnek véget vető forradalom kirobbanása előtti napot jelzi.

Az al-Vatan március elején hasonlóan járt, akkor a következő főcímnek és a hozzátartozó cikknek kellett eltűnnie a címlapról: "Egyiptom a túlélésért küzd, az állam viszont milliárdokat dob ki az ablakon". Az írás a legfőbb állami intézményeket, így például a belügyminisztériumot és a hadsereget az ország legnagyobb adóelkerülőinek nevezte.

Az országot fenyegető terrorveszélyre való tekintettel tavaly év végén 17 vezető lap főszerkesztője közös nyilatkozatban fogadta meg, hogy tartózkodnak a rendőrséget, a hadsereget, valamint az igazságszolgáltatást bíráló írások közlésétől. Ennek ellenére az utóbbi időkben több újság is meglepően éles hangvételű cikkeket jelentetett meg a rendvédelmi szervek erőszakos túlkapásairól, és a rendőrőrsökön történt "rejtélyes" halálesetekről. A beszámolók megjelenése után hamis értesülések terjesztése miatt több újságíró ellen büntetőeljárást indítottak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!