szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Halálra ítélték Dzsohar Carnajevet, a bostoni robbantásért felelős testvérpár életben maradt tagját pénteken. Az elítélt ügyvédjei várhatóan fellebbezni fognak az ítélet ellen. A két évvel ezelőtti robbantásban hárman haltak meg, köztük egy 8 éves kisfiú. Menekülés közben egy rendőrt is agyonlőttek a fivérek.

A bostoni bíróság esküdtszékének mind a 12 tagja arra szavazott, hogy a 21 éves Dzsohar Carnajev haljon meg - számolt be róla több hírforrás is. Az egyhangú döntés kellett is a halálos ítélethez.

Carnajev ügyvédjei, akik a per folyamán a letöltendő életfogytiglani szabadságvesztés mellett érveltek, várhatóan fellebbezni fognak.

A Boston Globe szerint az esküdtszék 7 nőből és 5 férfiból állt. Carnajevet 17 vádpontban találták bűnösnek, amivel összességében kiérdemelte a halálbüntetést az esküdtek szerint. Az esküdtszék 14 és fél órán át tanácskozott a döntés előtt.

Szerdai záróbeszédében a vád halálbüntetést, a védelem pedig letöltendő életfogytiglani szabadságvesztést kért Carnajevre, akit korábban bűnösnek találtak a Massachusetts székhelyén két évvel ezelőtt, a maratoni futóverseny közönsége és részvevői elleni robbantásos merénylet elkövetésében.

Ezzel a fotóval kereste Carnajevet az FBI
©

A 2013. április 15-i bostoni kettős robbantásban hárman – köztük egy 8 éves kisfiú – életüket vesztették, 264-en pedig megsebesültek. A merényletet Dzsohar bátyjával, Tamerlan Carnajevvel követte el, aki később a rendőrséggel vívott tűzharcban életét vesztette. Ez volt a legsúlyosabb terrortámadás, amelyet amerikai területen 2001. szeptember 11. után elkövettek

A fivérek a robbantás után néhány nappal egy rendőrt is agyonlőttek.

"Nem szeretek ártatlan embereket ölni, de ebben az esetben ez megengedett, mert Amerikát meg kell büntetni" – idézte záróbeszédében Steven Mellin helyettes szövetségi ügyész Carnajev szavait, amelyeket a vádlott nem sokkal az elfogása előtt jegyzett fel, egy motorcsónakban rejtőzködve.

Az ügyész szerint Carnajev meggyőződéses terrorista, aki politikai álláspontjának megjelenítése érdekében gyilkolt válogatás nélkül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
KAP: a kínai vakcina kompatibilis lesz az Android-eszközökkel

KAP: a kínai vakcina kompatibilis lesz az Android-eszközökkel

Egy kisebb vagyont költenek új tulajdonosaik az 1 eurós olasz házakra

Egy kisebb vagyont költenek új tulajdonosaik az 1 eurós olasz házakra

Lemond egy német politikus, akinek a cége több százezer eurót kaszált maszkbeszerzéseken

Lemond egy német politikus, akinek a cége több százezer eurót kaszált maszkbeszerzéseken