szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elmeszelték az ügyvédjüket, ez jelentheti a reménysugárt egy hat évvel ezelőtt Kanadába kivándorolt, de onnan már hazaküldött magyar roma családnak az esetleges letelepedésre.

A kanadai szövetségi bíróság mentőkötelet dobott egy Kanadába kivándorolt magyar roma családnak azzal, hogy új eljárást rendelt el az ügyükben, mivel ügyvédjüket kötelezettségszegésért elmarasztalták – írja az OurWindsor.ca kanadai híroldal a Toronto Star alapján.

Pusoma Józsefről és feleségéről, Daróczi Tímeáról, valamint kislányukról, Viktóriáról van szó, akik 2009-ben érkeztek meg Kanadába. A Romnet című hazai oldal róluk szóló januári cikke szerint Pusoma korábban dolgozott Mohácsi Viktória volt EP-képviselővel is, és döntésüket nem egzisztenciális okból hozták meg. 2011-ben a kanadai hatóságok elutasították menedékkérelmüket, és hazaküldték őket, de ekkor ők egy templomban kerestek menedéket, ahol nem zaklatták őket a hatóságok. Ezzel együtt bepanaszolták ügyvédjüket, aki szerintük nem képviselte őket megfelelően.

Tavaly decemberben arra kényszerítették őket, hogy elhagyják Kanadát, de a bíróság most arra utasította a bevándorlásügyi minisztériumot, hogy nyissa újra az ügyüket. Azt nem rendelték el, hogy jelenlegi európai tartózkodási helyükről visszautaztassák őket Kanadába, de a döntéssel mindenesetre később erre is sor kerülhet.

Az ügyvéddel, Viktor Hohotsszal, az volt a baj, hogy nem megfelelően készítette el több ügyfele menedékkérelmét, köztük Pusomáékét is. Hohotsot nemrég öt hónapra felfüggesztette a kanadai ügyvédi fegyelmi testület, és két évre eltiltotta a menedékügyek elvállalásától.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez történt: Lenyűgöző fotókat kaptunk a Marsról

Ez történt: Lenyűgöző fotókat kaptunk a Marsról

Az űr a legvégső határ – Jeff Bezos életútja, 4. rész

Az űr a legvégső határ – Jeff Bezos életútja, 4. rész

A kormány március 16-ig meghosszabbította a veszélyhelyzetet

A kormány március 16-ig meghosszabbította a veszélyhelyzetet