szerző:
MTI

Az iráni hatóságok szerint a Fehér Háznak kémkedett az az amerikai újságíró, akit tíz hónapja tartanak fogva az iszlám köztársaságban – jelentette szerdán a Mehr félhivatalos iráni hírügynökség.

A tájékoztatás szerint Jason Rezaian, a The Washington Post című amerikai napilap 39 éves teheráni irodavezetője egyebek mellett információkat továbbított Barack Obama amerikai elnöknek egy Amerikában élő újságírónőről. Az újságíró ellen egy forradalmi bíróságon folytatnak eljárást "az ellenséges amerikai kormány részére végzett kémkedés", továbbá az iszlám köztársaság elleni propaganda vádjával. Ha elítélik, 10-20 év börtönt kaphat.

Az Egyesült Államok kormánya "képtelenségnek" nevezte a vádakat, és Rezaian azonnali szabadon engedését követelte.

A The Washington Post tudósítóját kémkedés vádjával április 26-án állították bíróság elé, az ellene indult eljárás a nyilvánosság kizárásával, zárt ajtók mögött folyik. A Mehr szerint Rezaian az első meghallgatáson, kedden visszautasította az ellene felhozott vádakat, mint mondta, ő csak egy riporter, aki a munkáját Iránban mindig is törvényes keretek között végezte. Kitért arra is, hogy a szóban forgó, az Egyesült Államokban élő újságírónővel kollégákként dolgoztak együtt.

A keddi tárgyalási napon a bíró felolvasta a perzsa fordítását Rezaian egyik állítólagos levelének, amelyet Barack Obamának címzett. Abban az újságíró azt írta, hogy a "legjobb kapcsolatokkal" rendelkezik Iránban, "az egyszerű munkásoktól a befolyásos mollákig".

A 39 éves Jason Rezaiant tavaly július 22-én vették őrizetbe feleségével, az iráni Jeganeh Szálehivel, az egyesült arab emírségekbeli The National munkatársával együtt. Szálehit azóta szabadon engedték. Rezaian az Egyesült Államokban született, élete nagyobb részét ott töltötte. Iráni és amerikai állampolgársággal is rendelkezik, de Irán nincs tekintettel arra, ha állampolgárai más ország állampolgárságával is rendelkeznek.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!