szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A volt egyiptomi elnököt két hete halálra ítélték, de a legfőbb vallási méltóság két héttel elhalasztotta az ítélet kihirdetését. Ez a jelenlegi egyiptomi elnök németországi látogatása előtt egy nappal történt.

Elnapolta a kairói büntetőbíróság a végleges ítélethirdetést Mohamed Murszi volt egyiptomi elnök börtönkitörési perében, amelyben két hete halálbüntetéssel sújtották az iszlamista exállamfőt.

Az eljárást azzal a váddal indították ellene, hogy "külföldi fegyveresek" segítségével kitört börtönéből a 2011-es egyiptomi felkelés első napjaiban. 

©

Saabán es-Sámi bíró bejelentése szerint az egyiptomi mufti az előírásoknak megfelelően megvizsgálta a halálbüntetéseket, és véleményét át is nyújtotta a törvényszéknek, ennek ellenére június 16-ra halasztotta a végleges ítélethirdetést.

Az egyiptomi előírások szerint a halálbüntetéseket csak a legfőbb vallási méltóság véleményezése után véglegesítik.

Az egyiptomi törvényhozás függetlenségét megkérdőjelezők nem számoltak döntéssel egy nappal Abdel-Fattáh esz-Szíszi jelenlegi elnök németországi látogatása előtt, amelyet komoly diplomáciai "ellenszél" előzött meg Berlinből Murszi áprilisi halálra ítélése miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!