szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hatévi szabadságvesztésre ítélték kedden Diasz Kadirbajevet, a két évvel ezelőtti bostoni maratonon elkövetett robbantásért halálra ítélt Dzsohar Carnajev egyik kazah barátját, aki elismerte, hogy félrevezette a nyomozást és tettéért bocsánatot kért az áldozatoktól és hozzátartozóiktól.

A 2013. április 15-i bostoni kettős robbantásban hárman - köztük egy 8 éves kisfiú - életüket vesztették, 264-en pedig megsebesültek. A merényletet Dzsohar bátyjával, Tamerlan Carnajevvel követte el, aki később, a rendőrséggel vívott tűzharc során életét vesztette. Ez volt a legsúlyosabb terrortámadás, amelyet amerikai területen 2001. szeptember 11. óta elkövettek. 

A csecsen származású fivérek a robbantás után egy rendőrt is agyonlőttek.

Carnajevnek a szövetségi ügyészség által megvádolt három barátja közül Kadirbajev az első olyan, akit elítéltek. Egy másik kazah cserediákot, Azamat Tazsajakovot, Kadirbajev szobatársát tavaly augusztusban találta bűnösnek az esküdtszék, szintén a hatóság félrevezetése miatt. Egy másik fiatalembert, az etióp származású, amerikai állampolgárságú Robel Phillipost azért marasztalták el, mert hazudott a nyomozóknak.

Tazsajakov és Philipos ügyében a tervek szerint pénteken hirdetnek majd ítéletet. A második kazah vádlottra négyévi szabadságvesztés kiszabását kérte a bíróság. 

A két kazah a vád szerint azzal akadályozta a nyomozást, hogy megpróbált a Carnajev kollégiumi szobájából elemelt tárgyi bizonyítékokat - egyebek között egy laptopot és egy kiürített petárdákat tartalmazó hátizsákot - megsemmisíteni, illetve elrejteni. Az ügyészek azt nem feltételezték, hogy Carnajev három barátjának előzetes tudomása lehetett a készülő merényletről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!