szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Három és fél évre ítélték pénteken a 2013-as bostoni maratoni futóversenyen elkövetett robbantások ügyében elindított nyomozás akadályozásért a kazah Azamat Tazsajakovot, a merénylet miatt halálra ítélt Dzsohar Carnajev volt főiskolai diáktársát a massachusettsi városban.

Egy másik kazahot, Diasz Kadirbajevet kedden hat évre ítéltek a nyomozás akadályozásáért. Miként Kadirbajev, Tazsajakov is bocsánatot kért tettéért. Büntetésébe beleszámítják azt a két évet is, amelyet eddig a börtönben töltött, majd vissza fogják toloncolni Kazahsztánba.

A 2013. április 15-i bostoni kettős robbantásban hárman, köztük egy 8 éves kisfiú halt meg, 264-en pedig megsebesültek. A merényletet Dzsohar bátyjával, Tamerlan Carnajevvel követte el, aki később, a rendőrséggel vívott tűzharcban meghalt. Ez volt a legsúlyosabb terrortámadás, amelyet amerikai területen 2001. szeptember 11-e óta elkövettek. A csecsen származású fivérek a robbantás után egy rendőrt is agyonlőttek.

A két kazah a vád szerint azzal akadályozta a nyomozást, hogy megpróbálták a Carnajev kollégiumi szobájából elemelt tárgyi bizonyítékokat megsemmisíteni, illetve elrejteni. A vezető szerepet Kadirbajev játszotta, de Tazsajakov egyetértett vele. Az ügyészek azt nem feltételezték, hogy előzetes tudomásuk lehetett a készülő merényletről.

Tazsajakov együttműködött a hatóságokkal és tanúskodott egy harmadik társuk, az etióp származású, amerikai diák, Robel Phillipos ellen, akit korábban bűnösnek mondtak ki amiatt, hogy hazudott a nyomozóknak, és akinek ítéletét a nap folyamán később hirdetik ki.

Azamat Tazsajakov Carnajev ellen is vallott, ám az ügyészség végül nem idézte be tanúnak a merénylő elleni tárgyalásra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egymillió forintra bírságolták Gődény Györgyöt

Egymillió forintra bírságolták Gődény Györgyöt

Lehet, hogy végleg el kell búcsúznunk az Apple két számítógépétől

Lehet, hogy végleg el kell búcsúznunk az Apple két számítógépétől

Az amerikai külügy is megerősítette, hogy orosz oldalak álhíreket terjesztenek a Pfizer és a Moderna vakcináiról

Az amerikai külügy is megerősítette, hogy orosz oldalak álhíreket terjesztenek a Pfizer és a Moderna vakcináiról