szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy új vatikáni bírói hatóság azok ellen a püspökök ellen fog eljárni, akik nem léptek fel a papi pedofília ellen.

Új bírói hatóság létrehozását hagyta jóvá a Vatikánban szerdán Ferenc pápa, a testület azoknak a püspököknek az ügyében fog eljárni, akik szándékosan eltussolták vagy nem jelentették a kiskorúakon elkövetett papi erőszakot.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a püspökök ellen abban az esetben is eljárást indítanak, ha nem intézkedtek annak érdekében, hogy megelőzzék a kiskorúak elleni szexuális visszaéléseket. A vatikáni közlemény szerint az új hatóság a Hittani Kongregáció égisze alatt fog működni.

Az áldozatok jogait képviselő szervezetek hosszú idő óta követelik egy olyan bíróság megalakítását, amely azon püspökök ügyében is jogosult eljárni, akik nem közvetlenül érintettek a gyermekmolesztálási ügyekben.

A katolikus egyházfő 2013 végén bizottságot alakított az egyház tagjai által elkövetett pedofil visszaélések gyermekáldozatainak védelme érdekében. A most bejelentett hatóság létrehozására ez a - Sean O'Malley amerikai bíboros vezette - bizottság tett javaslatot.

Ferenc pápa tavaly bocsánatot kért a pedofil papok által elkövetett bűncselekmények áldozataitól; ez volt az egyházfő addigi legélesebb hangú nyilatkozata, amelyet a római katolikus egyházat érintő botrány kapcsán tett.

A papi pedofíliához kapcsolódó ügyek első sorozata több mint tíz évvel ezelőtt került napvilágra, majd a botrány 2010-ben erősödött fel, amikor számos amerikai, írországi, ausztráliai és németországi ügyről rántották le a leplet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mennyire egyedülálló a magyar modell, amely rekordszámok mellett döntött az iskolák nyitásáról?

Mennyire egyedülálló a magyar modell, amely rekordszámok mellett döntött az iskolák nyitásáról?

Óvintézkedésekkel vizsgázhatnak majd a szakképzésben tanuló diákok

Óvintézkedésekkel vizsgázhatnak majd a szakképzésben tanuló diákok

Adagonként 19,5 euróért vett az EU újabb 900 millió Pfizer-vakcinát

Adagonként 19,5 euróért vett az EU újabb 900 millió Pfizer-vakcinát