szerző:
hvg.hu

Az amerikaiak nem voltak túlságosan segítőkészek, így bizonyíték hiányában megszüntette a nyomozást a német ügyészség Angela Merkel mobiltelefonjának állítólagos lehallgatása ügyében.

Befejezte a nyomozást Angela Merkel lehallgatott mobiltelefonjával kapcsolatban a német főügyészség. Az amerikaiak nem segítettek tovább az eset felderítésében, így nem sikerült feltárni a folyamatot – írja a Spiegel online kiadása.

A bejelentés nem tekinthető meglepőnek, ugyanis az ügyészség már decemberben jelezte, hogy nem biztos, hogy sikerrel járnak a nyomozások.

©

A Spiegel 2013 októberében írta meg az NSA volt alkalmazottjától, Edward Snowdentől származó titkosügynökségi dokumentumok alapján, hogy Angela Merkel magánhasználatú mobiltelefonja az NSA megfigyelési célpontjai között volt. A német kancellár még aznap telefonon egyeztetett Barack Obama amerikai elnökkel, ahol azt a tájékoztatást kapta, hogy jelenleg nem hallgatják le és a jövőben se fogják, ám a múltról akkor és azóta sem beszélnek az amerikai hatóságok.

Az NSA volt igazgatója, Michael Hayden a Spiegelnek korábban azt mondta, nem fog bocsánatot kérni a történtekért, csak azért, hogy a lehallgatás ténye nyilvánosságra került.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!