szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A börtönkitörési perben megerősítették a halálos ítéletet első fokon, a kémkedés miatt folyó másik perben pedig életfogytiglanra ítélték a volt egyiptomi elnököt.

Megerősítette kedden az első fokon eljáró kairói büntetőbíróság a Mohamed Murszi volt egyiptomi elnökre egy hónapja előzetesen kirótt, kötél által végrehajtandó halálbüntetést az ellene folyó börtönkitörési perben.

Ugyancsak kedden, egy másik perben életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte egy kairói büntetőtörvényszék Murszit. Ebben a perben azzal vádolták, hogy külföldi szervezeteknek kémkedett Egyiptomon belüli terrortámadások végrehajtásának céljával. Ugyanebben a perben életfogytiglani börtönbüntetést kapott kedden Mohamed Badíe, a Murszi mögött álló Muzulmán Testvériség vezetője, és az iszlamista mozgalom további 16 magas rangú tisztségviselője.

©

Kötél általi halálra ítélték ugyanakkor a szervezet politikai szárnyaként alakult, időközben feloszlatott Szabadság és Igazságosság párt főtitkárát, Mohamed el-Beltágit, valamint a testvériség helyettes vezetőjét, Heirat es-Sátert és Ahmed Abdel-Átit, Murszi elnöki irodájának igazgatóját.

Az előzetesen egy hónapja meghozott halálbüntetéseket azután véglegesítették, hogy azokat az egyiptomi előírásoknak megfelelően véleményezte az ország legfőbb vallási méltósága, a nagymufti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!