szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Finnország nem adott beutazási engedélyt az Európai Unió tilalmi listáján szereplő Szergej Nariskinnek, az orosz parlament alsóháza elnökének. A Kreml szerdán botrányosnak nevezte az intézkedést.

Az elutasítás "elfogadhatatlan" – közölte Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője.

A duma elnöke – a negyedik legfontosabb orosz közjogi méltóság – az ukrán válság kezdete óta rajta van az unió feketelistáján. Azóta több alkalommal járt Európában, egyebek mellett Párizsban és Brüsszelben, de mindig egy nemzetközi szervezet hivatalos meghívására.

Nariskin az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) július 5. és 9. között Helsinkiben tartandó tanácskozására utazó orosz delegációt vezette volna. Az EBESZ székhelye nem Finnországban van, így a szervezet feltehetően nem is hívhatta meg Nariskint, Finnország ezért megtagadta tőle a vízumot.

Az EBESZ parlamenti közgyűlése 24. éves ülésén egyebek mellett "az Ukrajna szuverenitása és területi épsége elleni egyoldalú és indokolatlan orosz agressziót" elítélő határozati javaslatról tanácskoznak.

Oroszország ezen az ülésen pótlólagos határozati javaslatot kívánt benyújtani az "EBESZ-tagállamok parlamentjei által elfogadott szankciók elfogadhatatlan jellegéről". A tanácskozásra utazó 15 küldött közül azonban hat nem kapott finn vízumot.

"Finnország konzultációk és alapos elemzés után úgy ítélte meg, hogy nem alkalmazhatóak azok az indokok, amelyek lehetővé tennék az Európai Tanács szankciós listáján szereplő személyek belépését finn területre" – közölte Päivi Kaukoranta, a finn külügyminisztérium jogi igazgatója.

Nariskin az orosz televízió szerint a Brüsszel és Washington által Helsinkire gyakorolt nyomásnak tudta be a finn döntést, és közölte, az orosz küldöttség tagjai közül senki sem utazik a tanácskozásra.

Konsztantyin Koszacsov, a felsőház külügyi bizottságának elnöke a küldöttség távolmaradását ahhoz hasonlította, amikor a múlt héten elhunyt Jevgenyij Primakov akkori orosz kormányfő 1999-ben Jugoszlávia NATO-bombázásáról értesülve lemondta washingtoni látogatását, és az Atlanti-óceán felett visszafordította a gépét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!