szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A görög népszavazás előtt két nappal még nagygyűlésre hívta össze híveit a görög kormányfő, és arról beszélt, hogy méltósággal maradnak bent Európában, és nemet kell mondaniuk azokra, akik terrorizálják őket.

Sok ezer ember gyűlt össze pénteken este az athéni Szintagma téren, ahová a görög kormánypárti hívek gyűltek össze, pontosabban azok, akik szerint nemmel kell szavazni a vasárnapi népszavazáson.

A népszavazáson arról döntenek, hogy a görögök támogatják-e a súlyosan eladósodott, és adósságát már törleszteni is képtelen Görögország a hitelezőkkel való megállapodást, és az ezzel összhangban lévő reformprogramot. A kormánypárt, a Sziriza arra buzdítja híveit, hogy szavazzanak nemmel. A két tábor a közvélemény-kutatások szerint egészen közel áll egymáshoz, de megoszlanak a felmérések adatai arról, hogy éppen melyik vezet.

©

A péntek esti gyűlésen Alekszisz Ciprasz kormányfő is felszólalt, és kijelentette, hogy "a görögök eltökélték, hogy saját kezükbe veszik a sorsukat". "Bármi történjék is hétfőn, ez most a demokrácia ünnepe" - mondta, és azt kérte híveitől, hogy küldjék "a méltóság és a demokrácia" üzenetét Európának nem szavazatukkal. 

"Vasárnap nem csak arról döntünk, hogy Európában éljünk. Arról is, hogy méltóságban éljünk Európában" - mondta, s megjegyezte, a görögöknek "büszke nemet" kell mondaniuk az ultimátumokra és azoknak, akik terrorizálják őket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha Samsungja van, frissítse a telefonja szoftverét, új funkciókat kaphat

Ha Samsungja van, frissítse a telefonja szoftverét, új funkciókat kaphat

A rendőrség keresi ezt a bringást, mert megrongált egy autót

A rendőrség keresi ezt a bringást, mert megrongált egy autót

Az olasz maffia is megtalálta a legjobb pénzforrást: az uniós pénzeket

Az olasz maffia is megtalálta a legjobb pénzforrást: az uniós pénzeket