szerző:
MTI

A kazahsztáni Bajkonurból sikeresen bocsátották fel pénteken a Szojuz-U hordozórakétát, amely a Progressz M-28M jelzésű orosz teherűrhajót szállítja a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) - közölte a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal.

A teherűrhajó csaknem 2,5 tonna üzemanyagot, oxigént, élelmiszert és egyéb ellátmányt szállít az űrállomásra, ahol jelenleg két orosz és egy amerikai asztronauta tartózkodik. A teherűrhajó várhatóan vasárnap kora délelőtt csatlakozik az űrállomáshoz. 

Ez volt az első sikeres rakétafellövés a korábbi szerencsétlenségsorozat után. Június végén az ISS-re útnak indított, ugyancsak mintegy 2,5 tonna terhet szállító, amerikai Space Exploration Technologies Corp. (SpaceX) űrkutatási magáncég által gyártott Dragon elnevezésű teherszállító űrhajó megsemmisült a felszállás után. A cég korábbi tájékoztatása szerint az irányítók 2 perccel és 19 másodperccel az indítás után elvesztették a kapcsolatot a Falcon 9 típusú hordozórakétával, amely aztán felrobbant. 

Április végén egy Szojuz hordozórakéta nem tudta a kijelölt pályára állítani a Progressz M-27M teherűrhajót, amely ugyanúgy üzemanyagot és oxigént szállított volna a Nemzetközi Űrállomásra. A hordozórakéta a rakományával együtt megsemmisült. 

Tavaly októberben pedig egy Antares amerikai hordozórakéta robbant fel indítás után, amely a Cygnus elnevezésű teherűrhajót juttatta volna el az ISS-re.

A Nemzetközi Űrállomás jelenleg háromfős legénységének legalább októberig elegendő ellátmánnyal rendelkezik, így a korábbi kudarcok nem okoztak számukra azonnali problémát. A sikeres fellövés sokkal inkább presztízskérdés volt az orosz űrkutatási hivatal számára a sorozatos kudarcok után. A Roszkoszmosz teherűrhajói emellett az amerikai űrhajós legénységeket is kiszolgálja. Amióta a NASA befejezte űrrepülőprogramját, az orosz űrhivataltól vásárol helyeket az űrhajókon. 

Eközben a Roszkoszmosz vezetője, Igor Komarov bejelentette a Szojuz-U sikeres felbocsátásával kapcsolatban, hogy az orosz Távol-Keleten Uglegorszk település mellett épülő Vosztocsnij (Keleti) új űrkutatási mérőállomás működésbe lépett, először vett rádiójeleket az ISS-re tartó Progressz M-28M teherűrhajótól.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!