szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szerb kormányfőt megdobálták a srebrenicai megemlékezésen, és bár Vucic szerint szervezett támadás történt, ő továbbra is folytatni akarja a megbékélés politikáját

Szervezett támadás történt szombaton Srebrenicában, amikor a tömeg kifütyülte és sértegette, majd műanyagüvegekkel, cipőkkel, kövekkel és más tárgyakkal dobálta meg a szerb delegációt – értékelte Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök a belgrádi kormány délutáni, rendkívüli ülését követően. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy folytatni kívánja a megbékélés politikáját.

A kormányfő elmondta, először egy szerbiai labdarúgócsapat szurkolói kezdtek kiabálni a Potocari emlékhelyen a srebrenicai mészárlás huszadik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezés végén, majd egy másik csoport kezdett cipőket, köveket és vizes palackokat dobálni a kormányfő felé. Több oldalról támadtak meg – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy az első dobások után meg akarta kérdezni a támadókat, hogy miért tették, „hiszen ő békét akar és kinyújtotta feléjük a kezét”. 

©

Magyarázata szerint jól szervezett támadás történt, de azt nem az áldozatok hozzátartozói szervezték. Sajnálatát fejezte ki, hogy – mint mondta – egyesek nem vették tudomásul őszinte szándékát a békés kapcsolatok kiépítésére a bosnyákok és a szerbek között. Leszögezte ugyanakkor, hogy keze továbbra is ki van nyújtva a bosnyákok felé, és mindig készen áll a problémák megoldására, továbbra is a megbékélés politikáját fogja hirdetni. Kijelentette, hogy tisztában van azzal: a bosnyák nép nagy része nem ért egyet a támadással.

Elég volt a halottakból, elég volt a gyűlölködésből – fogalmazott Aleksandar Vucic, majd hozzátette, hogy a szerbeknek és a bosnyákoknak együtt kell élniük egymással. Sérüléseivel kapcsolatban elmondta, hogy egy kő az alsó ajkát találta el, és a támadás közben eltört a szemüvege, valamint a delegációi gépjárművei is megsérültek. Az egykori ultranacionalista politikus részvétele a srebrenicai megemlékezésen a szerb kormányfő szándéka szerint a szerb-bosnyák megbékéléshez járult volna hozzá, a támadást követően viszont úgy tűnik, inkább újabb ellentéteket szülhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Holnaptól +100 GB ingyenes mobilnetet ad a Telenor az otthoni felhasználóknak

Holnaptól +100 GB ingyenes mobilnetet ad a Telenor az otthoni felhasználóknak

Tulajdonost vált a magyarországi Aegon

Tulajdonost vált a magyarországi Aegon

650 lóerős villanyautóként támad a BMW i7

650 lóerős villanyautóként támad a BMW i7