szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vasárnap éjfélkor kezdődő, ötnapos humanitárius tűzszünetet jelentett be szombaton a jemeni síita lázadók ellen légi hadműveletet folytató, szaúdi vezetésű nemzetközi koalíció.

A szaúdi vezetésű koalíció ötnapos tűzszünetet jelentett be vasárnaptó, a tűzszünet bevezetését a rijádi száműzetésben élő jemeni elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi kérte. A szaúdi vezetésű koalíció március 26-a óta bombázza az Irán által támogatott síita (húszi) lázadókat és az Ali Abdullah Száleh volt jemeni erőkhöz hű erőket. Célja, hogy kiszorítsa őket az ország déli és középső részéből, majd visszahelyezze a hatalomba a száműzetésben élő kormányt.

A tűzszünet bejelentését megelőzően, reggel a nemzetközi koalíció gépei bombázták az ország középső részén lévő Taiz várost, és ennek 80 halálos, valamint legalább 150 sebesült áldozata volt helyi egészségügyi források szerint. A Szaba jemeni hírügynökség - amely a húszik ellenőrzése alatt áll - azt jelentette, hogy a harci gépek a város Mokha nevű negyedét támadták, ahol főleg egy erőmű alkalmazottai és menekült családok élnek.

Július elején már volt egy kísérlet egy tűzszünetre az ENSZ erőfeszítései hatására, de ez szinte azonnal kudarcba fulladt, mert a nemzetközi koalíció nem hagyta abba a bombázást, arra hivatkozott, hogy a jemeni kormány nem kérte erre.

A héten négy hónap után először érkezett humanitárius segély Jemenbe. A 4700 tonnás szállítmányt kedden fogadta Áden fő kikötője, amelyet a kormányerők múlt szerdán visszafoglaltak a húszi lázadóktól. Az ENSZ adatai szerint Jemen lakosságának 80 százaléka, több mint 21 millió ember szorul humanitárius segítségre. Nemzetközi szakértők úgy számolnak, hogy csaknem 13 millió jemeni van híján elegendő élelemnek, és 9,4 millió nem jut kellő tisztaságú ivóvízhez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A TikTokról is kiszorítják a QAnon nevű szélsőséges mozgalmat

A TikTokról is kiszorítják a QAnon nevű szélsőséges mozgalmat

"A politika élhet megrendelésekkel" – Freund Tamás a HVG Teraszon

"A politika élhet megrendelésekkel" – Freund Tamás a HVG Teraszon

Varga Mihály megerősítette, nem indul egyéniben a 2022-es választáson

Varga Mihály megerősítette, nem indul egyéniben a 2022-es választáson