szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A legnagyobb török ellenzéki párt vezetője vasárnap bejelentette, hogy "Törökország érdekében" készek koalícióra lépni Recep Tayyip Erdogan elnök iszlamista gyökerű konzervatív pártjával.

"Ismerjük ugyan a koalíciós kormányzás nagy árát, de az ország jövője érdekében vállalnánk ezt a felelősséget" – mondta a Hürriyet című lapnak a szociáldemokrata Köztársasági Néppárt (CHP) vezetője, Kemal Kilicdaroglu, aki először állt ki nyilvánosan a koalíció megkötése mellett. 

A politikus egyúttal gyors tárgyalásokat szorgalmazott, hangsúlyozva, hogy az országnak erős kormányra van szüksége. 

Erdogan
©

A június 7-i parlamenti választáson a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elveszítette tizenhárom éve meglévő abszolút többségét, így koalíciós partnert kell találni. Az államfő július közepén bízta meg az új kormány megalakításával Ahmet Davutoglu leköszönő miniszterelnököt. 

Két ellenzéki párt, a Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP) és a kurd Demokratikus Néppárt (DEHAP) elutasította a koalícióban való részvételt.

A CHP a héten kezdett tárgyalásokat a 2002 óta kormányon lévő AKP-vel, miközben az országban nagy a feszültség az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges iszlamista szervezetnek tulajdonított, hétfőn Surucban elkövetett merénylet és az amiatt meghozott terrorellenes intézkedések miatt. Az ügyvezető kormány döntésének alapján péntek óta támadja a török légierő az IÁ szíriai és a szakadár Kurd Munkáspárt (PKK) észak-iraki állásait. 

Az ellenzék azzal vádolja az államfőt, hogy hagyja elnyújtani a koalíciós tárgyalásokat, azzal a céllal, hogy előre hozott választásokat írhasson ki az abszolút többség reményében. Ha augusztus 23-ig nem alakul meg a kormány, az elnök feloszlathatja a parlamentet és novemberre újabb választást tűzhet ki .

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Melbourne ünnepel, véget ért a járvány miatti 112 napos vesztegzár

Melbourne ünnepel, véget ért a járvány miatti 112 napos vesztegzár

Operatív törzs: Egy Veszprém megyei pszichiátriai intézmény lakóinak majdnem 80 százaléka koronavírusos

Operatív törzs: Egy Veszprém megyei pszichiátriai intézmény lakóinak majdnem 80 százaléka koronavírusos

Három embert megölt egy terrorista egy nizzai templomban

Három embert megölt egy terrorista egy nizzai templomban