szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szomáliai Mogadishuban egy Németországból érkezett merénylő robbanthatott. A hírszerző szolgálatok már több mint 20 öngyilkos merénylőről tudnak, akiket Németországban toboroztak, és hétszáznál is több német állampolgár utazhatott ki, hogy terroristának álljon.

Egyre több német állampolgár csatlakozik az Iszlám Államhoz vagy más dzsihadista terrorszervezethez, a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) kedden megjelent becslése szerint 720-nál is nagyobb lehet az úgynevezett terrorturisták száma. Németországból érkezhetett az az öngyilkos merénylő is, aki a napokban támadást hajtott végre egy luxusszálloda ellen a szomáliai Mogadishuban. 

Az Iszlám Állam (IÁ) "az idén nyáron is veszélyesen csábító cél fiatal németországi iszlamisták számára" - mondta a Spiegel Online hírportálnak Hans-Georg Maaßen, a belső elhárításért felelős BfV elnöke, rámutatva, hogy a dzsihadistákhoz csatlakozó fiatalok közül "sokan még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy ágyútölteléknek használják őket". A hírszerző szolgálatok már több mint 20 öngyilkos merénylőről tudnak, akiket Németországban toboroztak  - tette hozzá. 

A német belső elhárítás az idén tavasszal még 680 körülire becsülte a terrorturisták számát. Időközben már 720-nál is többen lehetnek, túlnyomórészt 30 évesnél fiatalabb férfiak. A nők aránya 20 százalék lehet. Egyharmaduk már visszatért Németországba, nagyjából százan pedig meghaltak a szíriai polgárháborúban vagy az iraki felkelésben. 

Az IÁ mellett más szélsőséges iszlamista szervezetek befolyása is kiterjed Németországra. Ezt mutatja, hogy hírportálok keddi jelentései szerint biztonsági források megerősítették a Die Welt című lap értesülését, amely szerint egy Németországban radikalizálódott férfi követte el vasárnap Mogadishuban a polgárháború sújtotta Szomália fővárosában az egyik legbiztonságosabb épületnek tartott Dzsazíra luxusszálloda elleni öngyilkos merényletet, amelyben 15 ember meghalt. 

A merénylő Abdirazak Bouh, egy 1985-ben született líbiai-szomáliai kettős állampolgár, aki egy ideig Bonnban élt. Ott kapcsolatba került a szélsőséges iszlamizmus legerősebb németországi irányzatával, a szalafizmussal és csatlakozott az al-Kaida szövetségesének számító as-Shabab terrorszervezethez, amely az Afrika szarvaként is emlegetett északkelet-afrikai régióban tevékenykedik. 

A merénylőt Bonnban az a csoport hálózta be, amelyet a belső elhárítás a "német as-Shabab" néven tartott számon. A csoport számos tagja utazott Szíriába vagy Szomáliába, hogy terrorcselekményekben vegyen részt. Tavaly a csoport öt visszatért tagját bíróság elé állították Németországban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Medián: Jön vissza a Fidesz

Medián: Jön vissza a Fidesz

Távgyógyítók ellen emeltek vádat Salgótarjánban

Távgyógyítók ellen emeltek vádat Salgótarjánban

Még több életet mentene meg az Apple a Watch okosórával

Még több életet mentene meg az Apple a Watch okosórával