szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A német pénzügyminisztérium szóvivője szerint Schäuble egyáltalán nem törekszik az Európai Bizottság befolyásának, hatalmának csökkentésére. A miniszter számára az a "fontos, hogy a bizottság megőrizze a helyes egyensúlyt a politikai funkció és a szerződések őrzőjének szerepe között".

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter nem kívánja "megfosztani hatalmától" az Európai Bizottságot (EB) - reagált a minisztérium csütörtökön a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lap cikkére, amely szerint a tárcavezető javasolja, hogy bizonyos területeken szűkítsék, és rendezzék újra az EB jogosítványait.

A pénzügyminisztérium szóvivőjének állásfoglalása szerint a Wolfgang Schäublét "félreértették", hiszen egyáltalán nem törekszik a bizottság befolyásának, hatalmának csökkentésére. A miniszter számára az a "fontos, hogy a bizottság megőrizze a helyes egyensúlyt a politikai funkció és a szerződések őrzőjének szerepe között" - mondta a szóvivő, aki hírmagyarázók szerint ezzel lényegében megerősítette a FAZ értesülését.

A lap arról írt, hogy Wolfgang Schäuble két hete az uniós tagországok pénzügyminisztereinek értekezletén diskurzus megindítását sürgette arról, hogy az EB el tudja-e látni még legfőbb eredeti feladatát, az uniós szerződések és jogszabályok érvényesülésének ellenőrzését.

A FAZ szerint a pénzügyminiszter úgy véli, hogy a bizottság az egyre határozottabb politikai szerepvállalása miatt nem alkalmas eredeti funkciójának betöltésére. Ezért a "szerződések őre" funkciót le kell választani a bizottságról, és a feladatokat át kell adni új, politikailag független intézményeknek. Például a versenyjogi szabályok betartásának ellenőrzésére fel kell állítani egy uniós gazdasági versenyhivatalt. 

A lap brüsszeli diplomatákra hivatkozó beszámolója alapján a miniszternek nincs kifogása az ellen, hogy a bizottság politikai tevékenységet folytasson, de úgy látja, hogy a két szerepet nem lehet összeegyeztetni, ezért újra kell rendezni a testület hatáskörét.

A FAZ szerint Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter felkarolja Wolfgang Schäuble kezdeményezését, amely így a 2016-os holland soros uniós elnökség programjának egyik fő témája lesz.

A konzervatív CDU/CSU-val - Schäuble pártszövetségével - kormányzó szociáldemokraták (SPD) részéről bírálták a miniszter felvetését, szerintük az EB az unió közösségét "összetartó erő", amelyet nem szabad gyengíteni, mert azzal az egész Európai Unió gyengül. Az ellenzéki Baloldal részéről pedig úgy vélekedtek, csupán arról van szó, hogy Wolfgang Schäuble "megharagudott" a bizottságra, mert nem sikerült eltávolítani Görögországot az euróövezetből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szándékosan hajtott egy menekülő autós elé egy kamionos Los Angelesnél – videó

Szándékosan hajtott egy menekülő autós elé egy kamionos Los Angelesnél – videó

Elhunyt Hajdufy Miklós televíziós filmrendező

Elhunyt Hajdufy Miklós televíziós filmrendező

Saját processzort tehet telefonjaiba a Xiaomi és az Oppo is

Saját processzort tehet telefonjaiba a Xiaomi és az Oppo is