szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy felmérés szerint erősen szennyezett és egészségre ártalmas a tengervíz Rio de Janeiro környékén, pedig jövőre ott rendezik az olimpiát.

Az AP amerikai hírügynökség felkérésére elvégzett vizsgálat kimutatta, hogy a vitorlázó-, nyíltvízi úszó- és triatlonos úszóversenyeknek otthont adó Guanabara-öbölben magas a szennyvízből származó vírusok és baktériumok koncentrációja. A szakemberek március óta négyszer ellenőrizték a vizet, amely a sportolók megbetegedését is okozhatja.

"Az edzések során azt tapasztaltam, hogy sok káros anyag kerül a szervezetbe az orron és a szájon keresztül. Életemben nem láttam ilyen rossz minőségű vizet" – mondta Ivan Bulaja ausztrál vitorlázó.

Az elemzésekben részt vevő John Griffith amerikai tengerbiológus szerint a jelenlegi állás szerint tisztítatlan szennyvíz vár a sportolókra a helyszínen.

A szervezőbizottság vezetőségének egyik tagja, Leonardo Gryner azt mondták: sosem állították, hogy tiszta lesz az öböl vize. "Ez már csak az arra haladó teherhajók miatt sem lehetséges. Arra törekszünk, hogy a víz 80 százalékát megtisztítsuk" – tette hozzá.

A Nemzetközi Vitorlázó Szövetség versenyigazgatója, Alastair Fox áprilisban azt mondta: ha nem javul a víz minősége, akkor jövőre máshol kell megtartani az ötkarikás versenyeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új ligát alakítanának a legjobb európai futballcsapatok

Új ligát alakítanának a legjobb európai futballcsapatok

Hatan távoztak az ombudsmani hivatalba olvasztott Egyenlő Bánásmód Hatóságtól

Hatan távoztak az ombudsmani hivatalba olvasztott Egyenlő Bánásmód Hatóságtól

Kiderült, hogy nem örülnek a fák a zajnak

Kiderült, hogy nem örülnek a fák a zajnak