szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szelim Szulejmán el-Haramot tűzharcban ölték meg az egyiptomi katonák. Az iszlamista által vezetett Vilájat Színáa nemrég fogadott hűséget az Iszlám Államnak.

Az egyiptomi fegyveres erők katonái szombaton tűzharcban megölték az Iszlám Államhoz (IÁ) kötődő helyi terrorcsoport egyik vezető emberét a Sínai-félsziget északi részén - jelentette be az egyiptomi védelmi minisztérium szóvivője.

A meghalt személy Szelim Szulejmán el-Haram, akit a Sínai-félsziget északi részén tevékenykedő Vilájat Színáa (Sínai Tartomány) elnevezésű terrorcsoport egyik vezetőjeként tartanak számon.

Az egyiptomi katonák Sejk-Zuveidban körülvették a terrorista vezető házát, és megadásra szólították fel őt. Szelim Szulejmán el-Haram azonban tüzet nyitott rájuk, és megpróbálta felrobbantani magát, de ez már nem sikerült neki, mert halálos lövés érte.

Az egyiptomi hatóságok ádáz hadjáratot folytatnak az iszlamista mozgalom ellen, amelyet azzal vádolnak, hogy a háttérből irányítja az országban tevékenykedő különböző dzsihadista csoportokat.

A hadsereg rendkívül erős fegyveres ellenállásba ütközik. Több száz egyiptomi rendőr és katona vesztette életét felkelőcsoportok támadásaiban, amióta Abdel-Fattáh esz-Szíszi volt hadsereg-főparancsnok, jelenlegi államfő 2013-ban megbuktatta Mohamed Murszi korábbi iszlamista elnököt, majd terrorista szervezetnek nyilvánította és betiltotta a Murszi mögött álló Muzulmán Testvériséget.

Az utóbbi időben azonban a legveszedelmesebbnek tartott, az Iszlám Államhoz közelálló Vilájat Színáa követett el több merényletet. A szervezet tavaly novemberben fogadott hűséget Abu Bakr al Bagdádinak, az IÁ "kalifájának".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!