szerző:
MTI

Megölték Mexikóban azt a polgárjogi aktivistát, aki kulcsszerepet játszott a tavaly eltűnt 43 főiskolás és más emberek utáni kutatásban. Miguel Ángel Jiménez golyókkal teli holttestét szombat este találták meg egy taxiban, az Acapulcót Mexikóvárossal összekötő autópálya szélén, Xaltianguis külterületén – közölték a dél-mexikói Guerrero szövetségi állam igazságügyi hatóságai helyi idő szerint hétfőn.

Jiménez két évvel ezelőtt polgári véderőt hozott létre, és ő állt a 11 hónapja a Guerrero állambeli Igualában eltűnt 43 főiskolás utáni kutatás élére is. Az eltűnt fiatalok szüleivel közösen folytatott kereséskor több tömegsírhoz is elvezette a hatóságokat. Júliusban a mexikói főügyészség megerősítette, hogy legalább 60 tömegsírban 129 holttestre bukkantak Iguala határában.

Az aktivista több halálos fenyegetést kapott a diákok felkutatását célzó akciója miatt.

Mexikót megrendítette, és az embereket kezdetektől fogva nagyon foglalkoztatja az eltűnt diákok ügye. A hatóságok szerint rendőrök adták át a diákokat a Guerreros Unidos nevű helyi drogkartellnek, amelynek emberei megölték, majd elégették őket, mert azt hitték róluk, hogy egy rivális bűnbanda tagjai.

Az ügyészség halottnak nyilvánította a diákokat, de a hozzátartozók nem hisznek a hatóságoknak, részben azért, mert egy diák kivételével eddig nem azonosították az Iguala határában talált emberi maradványokat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!