szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezrek fejezték ki elismerésüket csütörtökön a vezető közösségi portálokon egy szakmailag félresikerült megnyilvánulás miatt a ZDF német országos közszolgálati televízió híradójának műsorvezetője iránt, aki majdnem elsírta magát, miközben elmesélte, hogyan üdvözölte egy buszsofőr a járművére felszálló menekülteket.

Claus Kleber a ZDF Heute Journal című híradójában szerda este fél percre kiesett a szerepéből. Feladta a közszolgálati újságíróktól elvárható távolságtartó hozzáállást, és könnyes szemmel, remegő hanggal ismertette a krautreporter.de című online újság történetét egy bajorországi buszvezetőről.

Az erlangeni közösségi közlekedési vállalat buszvezetőjének járatára 15 fiatal menedékkérő szállt fel két kísérővel. A sofőr az új utasok felszállása után bekapcsolta a mikrofont és angolul azt mondta: „Van egy fontos üzenetem minden utasnak, a világ minden részéről. Üdvözölöm önöket! Üdvözlöm önöket a hazámban, Németországban! Legyen szép napjuk!”

"Néha ilyen egyszerűen is lehet" – tette hozzá a Heute Journal műsorvezetője. A műsor itt érhető el, az érintett levezetés 21:12-től látható.

Claus Kleber osztatlan elismerést aratott a legnagyobb közösségi oldalakon. A Twitteren, a Facebookon és a YouTube-on ezrek kommentálták az esetét.

"A pozitív apróságokra néha érzelmesebben reagálok, mint a nagy sztorikra. Ez nem nagyon professzionális. De azért rendben van, ugye?" – reagált Kleber csütörtökön a Twitteren.

Németországban a menekültügyi hatóság az idei első fél évben 179 037 új menedékjogi kérelmet regisztrált, ami 132,2 százalékos növekedés éves szinten, pedig tavaly a délszláv háború kezdete, vagyis a kilencvenes évek eleje óta a legtöbb kérelem érkezett. A hivatalos előrejelzés szerint év végéig 400-450 ezren kérnek menedékjogot Németországban, sajtóértesülések szerint viszont a hatóságnál már azzal számolnak, hogy a 600 ezret is elérheti a kérelmek száma.

A másik nagy német közszolgálati csatorna, az ARD műsorvezetője, Anja Reschke múlt héten élő adásban magyarázta el, mit kell tenni, ha valaki az interneten menekülteket gyalázó gyűlöletbeszéddel találkozik. Egyben közös kiállásra szólította fel az internetezőket és a társadalmat a menekülteket támadók ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!