szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Két, ejtőernyőseket szállító sportrepülőgép ütközött egymásnak 1500 méteres magasságban nehezen megközelíthető, erdős terület felett. Légi parádéra készültek.

A baleset a cseh-szlovák határ mellett fekvő Cerveny Kamen (Vöröskő) falu határában Trencsén és Zsolna között történt. Az összeütközés után mindkét L-410-es típusú sportrepülőgép lezuhant, az egyik Vöröskő határában, a másik pedig egy nehezen megközelíthető erdős területen. A gépek mintegy 1500 méteres magasságban ütköztek össze, s a földbe csapódva roncsaik kigyulladtak.

Juraj Gyenes, a szlovák közlekedési minisztérium speciális vizsgálati csoportjának képviselője szerint a két sportrepülőgép egy légi parádén bemutatandó programját akarta begyakorolni. A két gép azért került a levegőben nagyon közel egymáshoz, mert az ejtőernyősök csoportos ugrást akartak végrehajtani.

Egyelőre nincsenek megbízható információk arról, hány ember volt a két gép fedélzetén. A Denník N napilap hírportálja a belügyminisztériumra hivatkozva azt írja, hogy a két repülőgép fedélzetén összesen 20 ejtőernyős tartózkodott. Andrej Hirjak, a mentőszolgálat szóvivője viszont a SITA hírügynökségnek azt mondta, hogy mintegy 36-40 ember volt összesen a gépeken.

A halálos áldozatok száma minden mértékadó forrás szerint hét: meghaltak a gépek pilótái és másodpilótái, valamint három ejtőernyős. A többi ejtőernyős sorsáról, illetve a sérültek számáról egyelőre nincsenek információk. A közszolgálati rádió szerint a tragédia helyszínére indult Robert Kalinák belügyminiszter és Viliam Cislák egészségügyi miniszter is.

Szlovákiában rövid időn belül ez már a harmadik repülőbaleset. Júniusban Kelet-Szlovákiában zuhant le egy mentőhelikopter. A balesetben a gép pilótája és a három mentős is életét vesztette. Július végén szintén az ország keleti részében pedig egy katonai helikopter zuhant le. A gép pilótája a balesetben életét vesztette, míg két kísérője súlyos sérüléseket szenvedett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A betegellátás zajlik, de vannak problémák az orvoshiány miatt

A betegellátás zajlik, de vannak problémák az orvoshiány miatt

Egy krónikus betegnek 160 kilométert kellene utaznia a hétvégi oltásért, van, akinek még ennél is többet

Egy krónikus betegnek 160 kilométert kellene utaznia a hétvégi oltásért, van, akinek még ennél is többet

Kezelési költség nélkül visszaváltják a márciusi helyközi bérleteket

Kezelési költség nélkül visszaváltják a márciusi helyközi bérleteket