szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sokkoló lövöldözést láthattak élő adásban a virginiai WDBJ televízió nézői. Helyi idő szerint szerda reggel egy fegyveres férfi lelőtte a csatorna riporterét és operatőrét, amikor éppen interjút készítettek egy bevásárlóközpontban. Később az adásban bejelentették, hogy Alison Parker riporter és Adam Ward operatőr is életét vesztette. Egyik volt kollégájuk végzett velük, a volt riporter később saját magára is fegyvert fogott.

Egyes források a lövöldözés helyszíneként Roanoke-ot említik, a BBC oldalán pedig Moneta szerepel.

A riporter 24, operatőre 27 éves volt. Az élő adásban jól hallatszottak a lövések, amikor éppen interjút készítettek reggel háromnegyed hétkor a Bridgewater Plazaban a turizmusról, egy kinti, teraszos részen.

Később a televízió bejelentette, hogy mindketten meghaltak. Alison Parker a csatorna egyik munkatársával járt, nemrég költöztek össze és házasságot terveztek. Adam Ward a tévé egyik producerét jegyezte el korábban.

©

Az a hölgy, aki az interjúalany volt, Vicki Gardner, a helyi kereskedelmi kamara elnöke: ő túlélte a lövöldözést, megműtötték, állapota stabil.

Virginia kormányzója, Terry McAuliffe szerint bűncselekmény, nem terrortámadás történt. A környék iskoláit a rendőrség lezáratta.

Sokkoló gyilkos videó

A támadó férfiről olyan hírek keringtek eleinte, hogy egy elégedetlen munkanélküli lehet, aki korábban a csatornánál dolgozott. Később kiderült, hogy ez igaz. Meg is nevezték őt: a 41 éves Vester Lee Flanagan riporter volt a televíziónál, Bryce Williams néven.

Ő maga is készített egy felvételt a lövöldözésről, valószínűleg mobiltelefonnal. A sokkoló videón látszik, hogy az élő adásban dolgozó stábtagonak fel sem tűnt a pisztoly, amit rájuk szegezett. Alison Parker akkor sikított fel és kezdett rohanni, amikor az első lövések eltalálták. Ezután elsötétült a kép, már csak az újabb lövések hangját lehetett hallani.

A felvételt törölték a Twitterről, de a YouTube-on kora este még elérhető volt. A Twitteren Flanagan azt állította, hogy a fiatal riporter rasszista kommenteket írt. Később törölték a férfi fiókját.

Magyar idő szerint este 6 előtt nem sokkal derült ki, hogy a támadó öngyilkos lett a lövöldözés után. Úgy tudni, életben maradt, de a kórházban később meghalt.

Problémás dolgozó volt

A 41 éves Flanagant 2013 februárjában bocsátották el a WDBJ7 tévétársaságtól. A férfit rendőrrel kísértették ki akkor a munkahelyéről. Jeffrey Marks, a csatorna elnök-vezérigazgatója szerint Flanagan kereste a konfliktust, és nehéz volt vele együttdolgozni.

A jelek szerint a férfi hosszasan készült a gyilkosságra. Az ABC televízió híradójának nem sokkal a bűncselekmény után 23 oldalas faxot küldött. A rendőrség erről nem közölt részleteket, de sajtóértesülések szerint az afroamerikai férfi a terjedelmes üzenetben egyebek között a faji megkülönböztetésre panaszkodott. Azt állította, akkor telt be nála a pohár, amikor júniusban egy fehér rasszista támadó meggyilkolt kilenc fekete hívőt egy charlestoni templomban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Dínót akart a kis Theo, kapott egy hatmétereset

Dínót akart a kis Theo, kapott egy hatmétereset

Nem lesz automatikusan biztosított, aki társas vállalkozás tagja

Nem lesz automatikusan biztosított, aki társas vállalkozás tagja

Levélben sürgetik az EP frakcióvezetői a 7-es cikk szerinti eljárás gyorsítását

Levélben sürgetik az EP frakcióvezetői a 7-es cikk szerinti eljárás gyorsítását