szerző:
MTI

A varsói orosz nagykövet nemrég többek között azt nyilatkozta, hogy Lengyelország maga is felelős a II. világháború kitöréséért, és az, hogy a német megszállást követően Oroszország is gyorsan lerohanta, az oroszok részéről csak önvédelemből történt. Szergej Andrejev most részben visszavonta Lengyelországra vonatkozó kijelentéseit.

Bekérették hétfőn a lengyel külügyminisztériumba Oroszország varsói nagykövetét a Lengyelország második világháborús szerepére vonatkozó kijelentései miatt, Szergej Andrejev részben visszavonta korábbi nyilatkozatát, "nem elég pontosnak" minősítve azt. 

Andrejevet azután hívták be, hogy a TVN24 lengyel hírtelevíziónak péntek este adott interjúban azt mondta: Lengyelország a múlt század 30-as éveiben gátolta a Hitler-ellenes koalíció létrejöttét, ezért "részlegesen felelős" a második világháború kitöréséért. Annak a véleményének adott hangot, hogy a Vörös Hadsereg bevonulása Lengyelországba kelet felől 1939. szeptember 17-én – alig három héttel azután, hogy Hitler megtámadta Lengyelországot – nem agresszió volt, hanem a "Szovjetunió védelme alá vonta" a kelet-lengyelországi területeket. Az interjúban Andrejev azzal is vádolta Lengyelországot, hogy miatta jutottak "az 1945 utáni legmélyebb pontjukra" a lengyel–orosz kapcsolatok. 

A lengyel külügyminisztérium épületéből távozva Andrejev az újságíróknak elmondta: az őt fogadó osztályigazgatóval tisztázta a helyzetet, elismerte, hogy televíziós megszólalása során "talán nem volt elég pontos", és szavait "szerencsétlenül interpretálták". Nem azt akarta mondani, hogy Lengyelország felelős a második világháború kitöréséért, hanem – Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik korábbi kijelentésére utalva – azt, hogy "a lengyel kormány 30-as évekbeli politikája okozta Lengyelország katasztrófáját". 

"Nem akartam megsérteni a lengyel népet. Nagy tisztelettel tekintünk a lengyel nemzetnek a náci agresszióval szembeni hősiességére, a lengyel földalatti ellenállásnak a hitleri megszállókkal folytatott harcára, a (Vörös Hadsereggel szövetséges) Lengyel Hadsereg katonáira, akik vállvetve küzdöttek a szovjet hadsereggel a nagy honvédő háborúban" – mondta. Hangsúlyozta, hogy hivatalos tiltakozó jegyzéket nem adtak át neki. 

A lengyel külügyi tárca a találkozót követően közleményt adott ki, melyben az orosz nagykövet iránt szóban megfogalmazott "határozott tiltakozásról" tájékoztatott. A lengyel külügyminisztérium "hamisnak" és az úgynevezett nehéz ügyek munkacsoportjában dolgozó lengyel és orosz történészek által megállapított tényekkel ellenkezőnek minősíti Andrejev pénteki kijelentését. 

Az orosz nagykövet bekéretése a múlt hét végén kezdődött diplomáciai viszály újabb felvonása. Ez azzal kezdődött, hogy egy északkelet-lengyelországi szovjet katonai temetőben ismeretlenek megrongáltak csaknem hatvan sírt. Pénteken emiatt az orosz külügyminisztériumba kérették Lengyelország moszkvai nagykövetét.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csak és kizárólag dízel: itt a 347 lóerős új Audi S5

Csak és kizárólag dízel: itt a 347 lóerős új Audi S5

Minden a tojások körül forog

Minden a tojások körül forog

Oroszlán szorozva héttel: ismerje meg Szimbakubvát!

Oroszlán szorozva héttel: ismerje meg Szimbakubvát!

Feloszlik az ExperiDance? - a társulat cáfol

Feloszlik az ExperiDance? - a társulat cáfol

Íme a legfontosabb adatok a párizsi Notre-Dame-ról – infografika

Íme a legfontosabb adatok a párizsi Notre-Dame-ról – infografika

Orbán Viktor is üzent a franciáknak a Notre-Dame tragédiája után

Orbán Viktor is üzent a franciáknak a Notre-Dame tragédiája után