szerző:
MTI

A korábban közölthez képest négyszer többen haltak meg a jemeni lakodalmat ért légicsapásban. 131 halott van, a légicsapást a szaúdi vezetésű szövetségesek hajtották végre, valószínűleg tévedésből – közölték helyi kórházi források.

Az eset a Báb-el-Mandeb-szoros közelében, a Vörös-tenger partján fekvő al-Vahga faluban történt. Helyiek szerint két rakéta csapódott be a lakodalmi sátrakba, ahol egy olyan férfi esküvőjét tartották, aki a húszi lázadókkal szövetkezett.

Az áldozatokat a makbanai kórházba szállították, és ottani orvosok mondták azt, hogy 131-en haltak meg a légicsapásban. A jemeni biztonsági forrásokra hivatkozó hétfői hírügynökségi jelentések még 28 ember haláláról szóltak.

Egy névtelenül nyilatkozó kormányzati illetékes szerint a szaúdiak vezette koalíció tévedésből mért légicsapást a násznépre, de maguk a szaúdiak határozottan cáfolták, hogy ők követték el a támadást. A koalíció szóvivője azt állította, hogy feltehetően húszi lázadók lőtték ki a rakétákat.

A civileket ért támadást az ENSZ főtitkára is elítélte. Ban Ki Mun felszólította a jemeni fegyveres konfliktus résztvevőit "az országon belül és azon kívül", hogy "haladéktalanul szüntessenek be minden harci cselekményt".

Rupert Colville, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője úgy nyilatkozott: ha tényleg 131-en haltak meg, akkor ez a legsúlyosabb incidens az egy éve tartó jemeni fegyveres viszály kirobbanás óta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!