szerző:
MTI/hvg.hu

A szíriai ellenzék és egy jogvédő szervezet szerint Moszkva - állításával szemben - nem csak az IÁ állásait bombázza, és ezt mondja már az amerikai védelmi miniszter is. Moszkva viszont köti az ebet a karóhoz, és azt állítja, már egy iszlamista parancsnokságot is szétlőttek. A Fehér Ház szóvivője higgadtan nyilatkozott, szerinte Oroszország nem az erejét fitogtatja Aszad támogatásával.

Úgy tűnik, nem az Iszlám Államra (IÁ) mért légicsapást Oroszország Szíriában - mondta szerdán Ashton Carter amerikai védelmi miniszter. Eközben Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kijelentette, az orosz légierő szíriai célpontjai közt csak szélsőséges és terrorista csoportok vannak.

Peszkov sajtótájékoztatóján közölte, az orosz légitámadások folytatódni fognak Szíriában, mert ez is egy módja az Iszlám Állammal (IÁ) és más terrorista és szélsőséges szervezetekkel harcoló szíriai kormányerők támogatásának. 

Peszkov: Van olyan, hogy Szabad Szíriai Hadsereg?

Arra a kérdésre, hogy ez vonatkozik-e a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) nevű ellenzéki csoportosulásra, a szóvivő megkérdőjelezte a szervezet hovatartozását. "Van olyan, hogy Szabad Szíriai Hadsereg? A többségük nem állt át az Iszlám Állam oldalára?" Hangsúlyozta, "azok az erők, amelyek nem terroristaszervezetek, amelyek nem álltak át az IÁ oldalára, és azok, amelyek nem szélsőségesek" nem célpontjai Oroszországnak.

©

Az SZSZH-t nyugati hírforrások mérsékelt, nyugati államok által is támogatott ellenzéki erőként tartják számon.

Jogvédők szerint sem az IÁ-t bombázza Moszkva

Dzsamil asz-Szaláh, a SZSZH egy tisztje korábban arról számolt be, hogy az orosz gépek a Hama tartomány északi részén tartózkodó ellenzékieket bombázták. Hangsúlyozta, hogy ezeken a területeken nincsenek dzsihadisták, és teljes mértékben az SZSZH irányítása alatt vannak. Ellenzéki tisztviselők szerint a támadásokban 36 polgári lakos életét vesztette.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szíriai emigráns szervezet megerősítette a SZSZH állításait, miszerint az orosz légicsapások nem az IÁ-t érték. Hozzátette, a lebombázott területek mérsékelt ellenzéki csoportok, valamint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai szárnya, az an-Nuszra Front és a vele szövetséges Ahrar as-Sam ultrakonzervatív iszlamista milícia irányítása alatt vannak. Az OSDH elítélte az orosz támadást, mondván, hogy Oroszország "közvetlenül részt vesz a szíriai emberek gyilkolásában".

Moszkva köti az ebet a karóhoz

Az orosz külügyminiszter ragaszkodik hozzá, hogy gépeik csak Iszlám Állam-célpontokat bombáznak, már egy IÁ-parancsnokságot is szétlőttek állítása szerint. Minden ezzel ellentétes állítás megalapozatlan - mondta Szergej Lavrov. Moszkva is aggódik az amerikai támadások miatt - tette hozzá. Erről bővebben itt olvashat.

©

Ashton Carter azt hangoztatta, hogy az oroszoknak nem szabadna Aszadot támogatniuk, s az ilyen típusú katonai akciók "bukásra vannak ítélve", azokkal Moszkva csak súlyosbítja a polgárháborút Szíriában.

A védelmi miniszter bírálta az orosz hadsereget, közölte, több szakmaiságot várna el a katonai információcseréjüktől. Emellett utasította az Egyesült Államok hadseregének tisztviselőit, hogy mihamarabb találkozzanak orosz kollégáikkal. A találkozó célja a Szírián belüli konfliktusok elkerülésének megvitatása - mondta.

John Earnest, a Fehér Ház szóvivője az orosz légicsapásokkal kapcsolatos értesülésekre azt mondta, "nem lenne bölcs" olyan katonai műveletekből következtetéseket levonni, amelyeket csak néhány órája hajtottak végre. Az oroszok szíriai céljaira kitérve azt mondta, Oroszország nem erejét fitogtatja a háború sújtotta országban, hanem próbálja menteni az elveszni látszó "a befektetését", amivel arra utalt, hogy Moszkva eddig is támogatta az utóbbi időben a harctéren jelentősen meggyengült Aszadot, s haditengerészeti kikötőt is bérel Szíriában.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az egész országban razziázik a NAV húsvét előtt

Az egész országban razziázik a NAV húsvét előtt

Háromezer embert rúgnak ki a Volkswagentől Szlovákiában

Háromezer embert rúgnak ki a Volkswagentől Szlovákiában

Facebook-kommentekben veszekszik Puzsér és Karácsony csapata

Facebook-kommentekben veszekszik Puzsér és Karácsony csapata

"A titkaink hidak lehetnek saját magunkhoz"

"A titkaink hidak lehetnek saját magunkhoz"

Le Parisien: Nem volt biztosítva a Notre-Dame

Le Parisien: Nem volt biztosítva a Notre-Dame

Videó: A hangja elég meggyőző az új BMW M3-asnak

Videó: A hangja elég meggyőző az új BMW M3-asnak