szerző:
MTI / hvg.hu

A török és a görög parti őrség minden menekültet feltartóztatna és visszaszállítana Törökországba egy, az Európai Bizottság és a török kormány által kidolgozott akcióterv szerint, amelyről vasárnap számolt be a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. A tervről hétfőn egyeztet Brüsszelben a török elnök.

Az Európai Bizottság (EB) és a török kormány akciótervet dolgozott ki az Európai Unióba irányuló menekültáradat feltartóztatására, az elképzelés szerint a török és a görög parti őrség az uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) szervezésében közösen járőrözik majd az Égei-tenger keleti részén, és minden menekültet visszaszállítanak a török partokra – írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi német lap.

A lap értesülése szerint a török fél vállalja, hogy az EU pénzügyi támogatásával felállít hat új menekülttábort, amelyekben összesen kétmillió ember fér el, az uniós tagországok pedig vállalják, hogy a menekültek egy részét befogadják. Így akár félmillió embert telepíthetnek át Törökországból az EU-ba biztonságos, ellenőrzött módon. Az akciótervet a héten dolgozták ki az EB és a török kormány képviselői. Jean-Claude Juncker bizottsági elnök az ügyben szorosan egyeztetett Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia elnökkel.

Az EU azt is várja a törököktől, hogy a szíriai menekülteknek joguk legyen munkát vállalni Törökországban – mondta Manfred Weber néppárti frakcióvezető a Spiegel Online-nak. Azt is mondta, hogy Törökországot, mint bármely más uniós tagjelölt államot, a menedékkérők szempontjából biztonságos országgá kell nyilvánítani, ha azonban az uniós belügyminiszterek ezt ellenzik, akkor meg kell szakítani a csatlakozási tárgyalásokat, amelyek egyébként már 1959 óta tartanak.

A Politico.com a Reuters alapján azt írja, hogy az Európai Unió 1 milliárd eurót ígért be a törököknek, Erdogan elnök azonban kicsit ennél is tovább szeretne menni. Selim Yenel uniós török nagykövet a Politico.com szerint azt nyilatkozta, hogy jól jönne, ha segítséget kapnának azoknak a menekülteknek az egészségügyi, oktatási és szociális ellátása terén, akik egyhamar nem térnek vissza a hazájukba. Erdogan ezen kívül biztonsági zónákat létesítene Észak-Szíriában, amely távol tartaná a török határtól az Iszlám Állam fegyvereseit ugyanúgy, ahogyan a kurd katonákat is. Az Erdogan–EU-találkozón várhatóan napirendre kerül az is, hogy a török állampolgároknak belátható időn belül vízum nélkül utazhassanak az uniós országokba.

©

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Brüsszelbe látogat, hogy megvitassa a tervet az uniós intézmények vezetőivel. A FAS szerint Brüsszelben arra számítanak, hogy sikerül a török államfővel politikai megállapodást kötni a közös kezdeményezésről, ezután pedig az október közepén tartandó uniós csúcsra részletesen kidolgozzák a tervet, és a lehető leggyorsabban hozzákezdenek megvalósításához. A remények szerint az együttműködés révén jövő tavaszig sikerül úrrá lenni a görög szigeteken és az úgynevezett balkáni migrációs útvonalon kialakult kaotikus helyzeten – írta a FAS.

Angela Merkel egy szombati nyilatkozatában kiemelte, hogy a menekültválság globális kihívás, amellyel csak az EU részvételével lehet megbirkózni. Az európai "komponens" azt jelenti, hogy "megvédjük külső határainkat", méghozzá "közösen", és ezzel "rendezetté tesszük a bevándorlást". Az is jelenti, hogy "nagyobb felelősséget vállalunk" mindazon országokért, amelyekben kialakultak a menekülthullámot kiváltó okok, vagy ahol nagyon sok a menekült, mint például Libanonban, Jordániában és Törökországban – mondta a német kancellár. Angela Merkel hozzátette, hogy Törökországgal már el is kezdődtek a tárgyalások a görög-török uniós külső határ ügyében.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Podcastot indított Mark Zuckerberg

Podcastot indított Mark Zuckerberg

Máris felkerült a netre a Bosszúállók: Végjáték, pedig sok helyen még be sem mutatták

Máris felkerült a netre a Bosszúállók: Végjáték, pedig sok helyen még be sem mutatták

Buffon visszatérhet a Juventushoz

Buffon visszatérhet a Juventushoz

Srí Lanka: már 359-re nőtt a halottak száma

Srí Lanka: már 359-re nőtt a halottak száma

Az idő pénz: de hol a csomagom?

Az idő pénz: de hol a csomagom?

Ezért babonázza meg a vörös rúzs a férfiakat

Ezért babonázza meg a vörös rúzs a férfiakat