szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megszületett az első, az Iszlám Államnak való toborzásért kiszabott ítélet Bosznia-Hercegovinában, összesen négy embert ítéltek el első fokon.

Először ítéltek el Bosznia-Hercegovinában az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet számára toborzó személyeket, egyikükre első fokon három és fél év letöltendő börtönbüntetést szabtak ki kedden Szarajevóban.

A férfiról bizonyítást nyert, hogy az IÁ szíriai és iraki félkatonai alakulataiba toborzott, illetve csatlakozásra biztatott embereket - számolt be róla honlapján a szarajevói Nezavisne Novine című napilap. A másodrendű vádlott másfél évet kapott ugyanezért a bűncselekményért, míg két férfit egy évnyi börtönbüntetésre ítéltek, amiért csatlakozni akartak az Iszlám Államhoz.

Bosznia-Hercegovina tavaly módosított büntető törvénykönyve tiltja a csatlakozást külföldi katonai vagy félkatonai szervezetekhez, és tíz évig terjedő börtönbüntetéssel rendeli sújtani a külföldi hadszíntéren harcoló zsoldosokat, míg öt évig terjedő szabadságvesztéssel azokat, akik katonai vagy félkatonai osztagokat szerveznek külföldi harcokra, illetve felkészítik, kiképzik az önkénteseket. Négy évre ítélhetők azok, akik nyilvánosan vagy a médián keresztül a külföldi harcokban való részvételt népszerűsítik.

A szíriai összecsapásokban bizonyítottan több tucat bosznia-hercegovinai állampolgár harcol a szélsőséges iszlám szervezetek oldalán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A tavalyi évünk a főzésről és a takarításról szólt otthon, a vasalást bezzeg hanyagoltuk (interjú)

A tavalyi évünk a főzésről és a takarításról szólt otthon, a vasalást bezzeg hanyagoltuk (interjú)

Új vezérigazgató a Magyar Suzuki élén

Új vezérigazgató a Magyar Suzuki élén

Az LMP is beállna Karácsony Gergely mögé

Az LMP is beállna Karácsony Gergely mögé