szerző:
hvg.hu

A magyar külügyminiszter az Al Jazeera arab hírtelevíziónak adott interjújában igazságtalannak nevezte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak a magyar kormányt bíráló kijelentéseit, szerinte ez is csak a média egyoldalú tájékoztatásának az eredménye. Az interjút készítő James Bayes jelezte a külügyminiszternek, hogy a főtitkárt nem lehet egy kalap alá venni a médiával.

James Bayes, az Al Jazeera riporterét elsősorban az érdekelte a magyar külügyminiszterrel folytatott beszélgetés során, hogy Magyarország mennyit veszített a jó híréből a menekültkérdésre adott válaszai miatt. Szijjártó Péter szerint a menekültkérdés jelenleg az EU legnagyobb kihívása, amivel valaha szembe kellett néznie, ebben a helyzetben nem tartja igazságosnak a média egyoldalú tájékoztatását, de politikusként nem tartja érdemesnek, hogy médiáról sokat panaszkodjon – itt említette először, hogy a média kampányt folytat a magyar kormány ellen. Azért is lehet a ténykedésüknek nagyobb visszhangja, mert szerinte az EU rendkívül megosztott, nincs konszenzus a migrációs jelenség természetéről és méretéről, ami az alapja lenne a helyzet jövőbeli kezelésének.

Szijjártó előadta a már többször hangoztatott álláspontot, hogy a magyar kormány szerint több békés és biztonságos országon átjutnak a menekülők, míg elérik a magyar határt, ami önmagában is megkérdőjelezi, hogy miért akarnak továbbállni. Másrészt felvetette, hogy miért akarnák elhagyni Magyarországot, ha már nálunk is biztonságot lelhetnek – ezzel sejttette, hogy inkább gazdasági bevándorlókról lehet szó. James Bayes itt emlékeztette Szijjártót, hogy a magyar kormány felvállalt politikája, hogy ellenzi a menekültek beáramlását és letelepedését, utalva arra, hogy ilyen körülmények között okkal akarhatnak tovább vándorolni Nyugat-Európába. Szijjártó szerint, ha olyan hozzáállással találkoznak, ami szerinte nem illik a 21. századi Európába, akkor indokolt a szigorúbb fellépés – ezért is tűnhet a kormány menekültellenesnek, de ezt erélyesen cáfolta.

Bayes nem mehetett el a kerítés és a bevezetett határzár mellett. Szijjártó igyekezte megvilágítani azt a kettősséget, hogy elviekben nem lehet határ két EU tagállam között a schengeni övezetben, de a külső határokat viszont elzárhatják kerítéssel azt kötelesség megvédeni. A megoldással csak az ellenőrzést akarják fokozni a határokon. Bayes szerint a legnagyobb kritika azért érte az országot, mert pontosan tudta a kormány, hogy milyen embertömeg érkezik a határra. Mégis a határ lezárását választották, ahol kemény rendőri fellépést alkalmaztak, emiatt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kijelentette, hogy a kormány megsérti a nemzetközi emberjogi egyezményeket. Szijjártó szerint ez is csak a nemzetközi média ellenkampánya miatt van, Bayes viszont emlékezteti, hogy az ENSZ főtitkára nagyon nem egyenlő a médiával, gúnyosan hozzátéve, hogy meglehetősen fontos ember véleményéről beszélnek. Szijjártó szerint viszont a főtitkár csak az egyoldalú információk alapján nyilatkozhatott kritikusan – itt már sokadszorra emlegetve a sajtó kritikus megnyilvánulásait.

Szijjártó is megrázta magát, visszakérdezve a riporter felé – bár hozzátette, nem akarna kilépni az interjú normáiból – hogy a rendőröket komoly támadás érte, szerinte teljesen jogos volt a rendőri fellépés, mi mást tehetett volna a kormány? Bayes szerint meglehet nem lett volna semmilyen agresszió, ha nem zárja le a kormány a magyar határt. Más európai külügyminiszterek sem tudják a megoldást arra, hogy miként lehetne tartani a határ védelmét és követni a nemzetközi egyezményeket egyszerre – jellemezte a helyzetet a külügyminiszter.

Bayes párhuzamba állította az 1956-ban nyugatra menekülő magyarok százezreit a mostani helyzettel, azonban Szijjártó szerint teljesen különböző a helyzet, a magyarok akkor nem voltak agresszívak, végig együttműködtek a hatóságokkal. A mostani menekültek visszautasítják az együttműködést, többször agresszívan jelentkeztek – tette hozzá.

Bayes felelevenítette Orbán szavait, miszerint nem szeretnének a magyarok muszlim bevándorlókkal élni. Szijjártó visszautasította, hogy ez egy xenofób hozzáállás lenne, és a magyarok tisztelik a muszlimokat és a kultúrájukat, azonban minden országnak lehetősége, hogy megválassza kivel szeretne egy közösségben élni. A franciákkal is felemlegette, miszerint ők a korábbi évtizedekben azt választották, hogy befogadják a muszlim bevándorlókat, a magyaroknak is meg kell adni a választás lehetőségét. Szijjártó szerint a keleti nyitás politikája is azt jelenti, hogy együtt szeretnénk működni az arab országokkal – gazdaságilag.

A magyar kormány szeretne közös megoldást találni az európai országokkal, illetve javasolta a menekültügyi világkvótákat is – mondta Szijjártó. Bayes emlékeztette, hogy ehhez képest a magyar kormány volt kisebbségben és szavazott a menekültek európai elosztása ellen. A miniszter azzal kontrázott, hogy elsősorban a számokkal voltak problémáik, mert az nem igazodik a menekültek valós számához, illetve nem csak Európa felelőssége a magyar kormány szerint a menekültválság kezelése.

Vétett e hibát a magyar kormány? – tette fel a kérdést Bayes. Szijjártó szerint mindenki követ el hibát, de a kormány is csak azért, mert cselekedett és nem csak a szavak szintjén kereste a megoldást, bár konkrét példáktól tartózkodott. Szerinte nem volt nemzetközi népszerűségi katasztrófa az eltelt néhány hónap. Tudja, hogy mivel kell megküzdenie, külügyminiszterként el kell magyaráznia az országa összes lépését az egyoldalú híradások ellenére – ismételte sokadszor.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Meghosszabbították a Viking Sigyn kapitányának letartóztatását

Meghosszabbították a Viking Sigyn kapitányának letartóztatását

Elhunytak aláírásai szerepelnek a Munkáspárt és a Mi Hazánk ajánlóívein

Elhunytak aláírásai szerepelnek a Munkáspárt és a Mi Hazánk ajánlóívein

Amerikában regisztrált címen gyűjtik a Fidesz-szavazók adatait

Amerikában regisztrált címen gyűjtik a Fidesz-szavazók adatait

Újabb utánfutószörnyet kapcsoltak le a rendőrök az autópályán

Újabb utánfutószörnyet kapcsoltak le a rendőrök az autópályán

Közel hatvan év börtönt kaptak az elkábult lányt megerőszakoló borsodi férfiak

Közel hatvan év börtönt kaptak az elkábult lányt megerőszakoló borsodi férfiak

Aranyérmes Lőrincz Tamás a birkózó-vb-n

Aranyérmes Lőrincz Tamás a birkózó-vb-n