szerző:
MTI/DPA
Tetszett a cikk?

Egymillió menedékkérőre számít idén a szociáldemokrata német alkancellár: szerinte ennyi embert képtelen befogadni Németország. Az SPD politikusa leszögezte, hogy a "mindenkit befogadunk" politikája ugyanolyan elhibázott, mint a határok lezárása. Szerinte a Közel-Keleten kellene beavatkozni.

Több mint egymillió menedékkérőre számíthat idén Németország - mondta Sigmar Gabriel német alkancellár vasárnap pártja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kongresszusán Mainzban. Gabriel ezzel jóval magasabbra tette az érkezők számát, mint Thomas de Maiziere belügyminiszter, az SPD koalíciós partnerének, a Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) a politikusa, aki szerint 800 ezer menedékkérő érkezhet az év végéig Németországba.

Az elmúlt hetekben sokszor megtörtént, hogy naponta tízezrek menekültek hozzánk. Ebben az évben Németország több mint egymillió menekültet fog befogadni

- mondta Gabriel.

©

A szociáldemokrata politikus egyúttal bírálta a német konzervatív uniópártok - a CDU és a Bajorországban kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) - menekültügyi politikáját. Azzal vádolta őket, hogy "tanácstalanok" és "kettős játékot" játszanak. Nézete szerint az uniópártok olyan válaszokat adnak a választópolgárok kérdéseire és félelmeire, amelyek ellentmondanak annak, amit Angela Merkel kancellár elvként megfogalmazott. A CDU, illetve a CSU Merkel feltétel nélküli "megbirkózunk vele" bizakodása és Horst Seehofer bajor miniszterelnök a határ lezárását kilátásba helyező kijelentései között ingadozik, de valójában mindkét álláspont tanácstalanságot fejez ki - vélekedett Gabriel.

Az SPD szerint erős és szolidáris államra van szükség a menekültválság sikeres kezeléséhez - jelentette ki a pártelnök, és óva intett a menekültek és a lakosság "egymás elleni kijátszásától". Egyúttal lojalitását fejezte ki Angela Merkel iránt, a kancellárhoz címezve szavait kijelentette: "Leghevesebb ellenzői nem a mi sorainkban ülnek, hanem gyakran a CDU-ban és a CSU-ban". Ugyanakkor mindenki tisztában van azzal, hogy Németország nem képes befogadni évente több mint egymillió embert "hosszú távon és feltétel nélkül" - tette hozzá. Gabriel szerint ezt "Angela Merkel is tudja, de nem mondja ki".

Az SPD elnöke azt mondta, Merkelnek igaza van abban, hogy a határok lezárása nem jelenthet megoldást, a menekültáradat okait a Közel-Keleten kell kezelni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!