szerző:
MTI

A nők jogaiért régóta harcoló kommunista vezetőt választottak meg szerdán Nepál első női elnökévé.

Bidija Dévi Bandarit, a Nepáli Egyesült Marxista-Leninista Kommunista Párt egyik vezetőjét 327 igen és 214 nem szavazattal választotta meg szerdán a parlament - jelentette be Onszári Garti házelnök. Az elnöki tisztség Nepálban protokolláris jellegű, a tényleges vezetés a miniszterelnök kezében van.

Az 54 éves Bidija Dévi Bandari az októberben koalíciós kormány élére megválasztott Kadga Praszád Oli kormányfő vezette párt második számú vezetője. Az új elnök megválasztását a szeptemberben elfogadott alkotmány írta elő.

Bandari a nők jogainak aktív védelmezője, és egyike azon politikusoknak, akik a nők jogainak az alkotmányos biztosításáért kampányoltak. Az új alaptörvény szerint a képviselői helyek egyharmadát nőknek kell betölteniük, és vagy az elnöknek, vagy az alelnöknek nőnek kell lennie, továbbá valamennyi kormány- és parlamenti bizottságban helyet kell biztosítani a nőknek.

A nepáli társadalmat hagyományosan a férfiuralom jellemezte, a nők eddig általában csak otthon vagy a földeken dolgozhattak, de az ország most szélesebb jogokat próbál biztosítani a nők számára.

A múlt héten Onszári Garti személyében nőt választottak a házelnöki tisztségre is.

Bidija Dévi Bandari azután vált kiemelkedő politikai szereplővé, miután férje, a párt akkori vezetője, Madan Bandari máig tisztázatlan körülmények között meghalt egy autóbalesetben. Számos tüntetést vezetett a 2006-ban lemondott Gujanendra király ellen.

Bandari a második elnök, amióta a himalájai országban több évszázados monarchia után bevezették a köztársaságot. Elődjét, Ram Baran Jadavot 2008-ban választották meg, és az eredeti tervek szerint két évig, az új alkotmány elfogadásáig töltötte volna be a posztot. Az alkotmány előkészítése és elfogadása azonban végül hét évig tartott a pártok közötti nézeteltérések miatt.
   

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
20-25 fok lesz ma is

20-25 fok lesz ma is

El tudja képzelni, hogy Alan Rickman legyen a hősszerelmes Hugh Grant helyett?

El tudja képzelni, hogy Alan Rickman legyen a hősszerelmes Hugh Grant helyett?

A Wall Street farkasa kiskutya volt hozzá képest

A Wall Street farkasa kiskutya volt hozzá képest

Marad a rossz levegő - itt nem érdemes levegőt venni

Marad a rossz levegő - itt nem érdemes levegőt venni

Most nagyon megugrik Budapesten az intelligens emberek száma

Most nagyon megugrik Budapesten az intelligens emberek száma

Bátor dologra készül a Skoda, betámadja a Volkswagen Golfot

Bátor dologra készül a Skoda, betámadja a Volkswagen Golfot