szerző:
MTI

Megszállták az OMON orosz rohamrendőrség tagjai szerdán Moszkvában az ukrán irodalmi könyvárat, ahol tiltólistán szereplő, szélsőséges tatalmú könyveket keresnek. 2010-ben már indítottak a könyvtár ellen vizsgálatot szélsőséges irodalom terjesztéséért, az eljárást a rá következő évben indoklás nélkül felfüggesztették.

Az UNIAN ukrán hírügynökség moszkvai tudósítója a helyszínről jelentette, hogy a könyvtárat lezárták a látogatók elől, a bejáratot egy símaszkot viselő rohamrendőr állta el. A százados - aki nevét nem volt hajlandó elárulni - azt állította, hogy nincs semmiféle hivatalos házkutatás a könyvtárban. Kijelentette: a létesítmény azért van zárva, mert most "mi vagyunk odabent".

Natalija Sarina, a könyvtár igazgatója viszont arról számolt be, hogy aznap a lakásán is házkutatást tartottak. Elkoboztak tőle több kötetet és folyóiratot - köztük Okszana Zabuzsko könyvét az 1932-1933-as nagy ukrajnai éhínségről -, valamint köszönő okleveleket, amelyeket Viktor Juscsenko és Viktor Janukovics volt ukrán államfőktől és Mikola Azarov exkormányfőtől kapott.

Az igazgatónő szavai szerint a könyvtár olvasótermében nem találtak az orosz hatóságok tiltott irodalmat. Begyűjtötték viszont a könyvtár raktárából a Sztepan Banderáról, az Ukrán Nacionalisták Szervezetének (OUN) vezetőjéről és az általa alapított Ukrán Felkelő Hadseregről (UPA) szóló könyveket. Kiemelte, hogy ezek egyike sincs betiltva Oroszországban.  

Megjegyezte, hogy lefoglalták egy gyerekmagazin egyik számát is, mert az ukrán Jobboldali Szektor radikális nacionalista szervezet zászlóját vélték benne felfedezni.

A könyvtár munkatársai elmondták, hogy 2010-ben már indítottak a könyvtár ellen vizsgálatot szélsőséges irodalom terjesztéséért, az eljárást a rá következő évben indoklás nélkül felfüggesztették. A hatóságok azt közölték a könyvtár igazgatójával, hogy most ennek az eljárásnak a folytatásához keresnek újabb bizonyítékokat. A könyvtár dolgozói attól tartanak, hogy a házkutatások alatt betiltott írásokat csempésznek be az orosz hatóságok emberei a könyvtárba.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Már a megbízás elnyerése előtt nagyban készült a munkára a kukaholding behajtója

Már a megbízás elnyerése előtt nagyban készült a munkára a kukaholding behajtója

Egész nap a monitor előtt ül? Akkor ezeket tegye meg egészsége érdekében

Egész nap a monitor előtt ül? Akkor ezeket tegye meg egészsége érdekében

Már dolgoznak a hvg.hu-t segítő gyerekszerkesztők

Már dolgoznak a hvg.hu-t segítő gyerekszerkesztők

Már most idegesítik a karácsonyi dalok?

Már most idegesítik a karácsonyi dalok?

Átmeneti testület ítélheti oda a botrány miatt ki nem osztott irodalmi Nobel-díjat

Átmeneti testület ítélheti oda a botrány miatt ki nem osztott irodalmi Nobel-díjat

Az újautószag jelenleg a legnagyobb kihívás az iparágban. Megmondjuk, miért

Az újautószag jelenleg a legnagyobb kihívás az iparágban. Megmondjuk, miért