szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Günter Schabowski életében egyszer hibázott, nagyot, de annak világtörténelem lett a vége - az egykori NDK állampártjának funkcionáriusa életének 86. évében meghalt.

1989 november 9-én élő sajtótájékoztatót tartott az NDK állampártja, a Német Szocialista Egységpárt (NSZEP). A téma a fal megnyitása volt. Csak másnap nyílt volna meg hivatalosan a berlini fal, de a sajtótájékoztatón egy bizonyos Günter Schabowski nevű pártfunkcionárius véletlenül azt mondta, már aznap este átjárható lesz a kommunizmus Berlint kettévágó szimbóluma.

Ez a Günter Schabowski hunyt el ma, életének 86. évében - kevesen mondhatják el magukról, hogy bakijuknak ilyen, világtörténelmi jelentőségük lett.

Günter Schabowski bejelentésének hatására ugyanis kelet-berliniek tízezrei özönlöttek a határátkelőkhöz, hogy átjussanak Nyugat-Berlinbe. Az NDK-s határőrök tanácstalanok voltak, mert semmilyen utasítást nem kaptak, végül aztán nem sokkal éjfél előtt a tömeg nyomására a Bornholmer Strassén megnyílt az első átkelő, és ez végérvényesen elvezetett a berlini fal leomlásához, egy évvel később pedig Németország újraegyesítéséhez. Günter Schabowskit 1990-ben KB-tagsága miatt kizárták az NSZEP utódpártjából, a Demokratikus Szocializmus Pártjából (DSZP). A berlini tartományi bíróság 1997-ben több egykori pártfunkcionáriussal együtt bűnösnek mondta ki emberölésben és három év szabadságvesztésre ítélte a berlini falnál érvényben volt tűzparancs miatt. Günter Schabowski elismerte erkölcsi felelősségét és letöltötte büntetését. A férfi a rendszerváltás után újságíróként dolgozott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!