szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több tucat földalatti járatot találtak az iraki Sinjar városát felszabadító kurd harcosok. Egyes alagutak több száz méter hosszúak, minden bejárata egy-egy házból indul, így a felszínről nem deríthető fel. A terroristák nem csak közlekedésre, hanem lőszerraktárként és lakóhelyként is használták.

Közel 40 alagutat találtak a Sinjart felszabadító kurd erők, a rendszert az Iszlám Állam katonái építették ki a város alatt. A felszabadító egységek a föld alatt több lakóhelyiséget, kiépített elektromos rendszert találtak, de amerikai gyártmányú bombakészítő eszközökre is bukkantak – ezeket az iraki katonai erőktől zsákmányolhatták.

A földalatti hálózatot a bombázások miatt alakították ki, a lőszert és a robbanóanyagokat is a föld alatt tárolták. Minden alagút végén emeltek egy épületet is, hogy elfedjék a kijáratokat, ezek és a járatok épp elegendőek voltak arra, hogy egy férfi kiegyenesedjen – mint ahogy a Daily Mail felvételén látható. A terrorszervezet egységei módszeresen kezdték meg a város elfoglalását követően a hálózat építését, hogy minél védhetőbb állásai legyenek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!