szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Montenegro lehet az észak-atlanti közösség 29. tagállama. A szövetséghez legutóbb, 2009-ben Horvátország és Albánia csatlakozott.

A NATO szerdán hivatalosan meghívta 29. tagállamának Montenegrót, miután Jens Stoltenberg főtitkár a külügyminiszterek beleegyezését kérte a balkáni ország csatlakoztatásához Brüsszelben – közölte a szervezet sajtóirodája.

©

"Gratulálunk Montenegrónak" – mondta Stoltenberg a miniszteri találkozó kezdetén. "Ez egy csodálatos szövetség kezdete" – tette hozzá.

Stoltenberg elmondta, hogy a döntéssel megkezdődhetnek a tárgyalások az egykori jugoszláv tagköztársaság belépéséről.

"Ez csak az út kezdete. Montenegrónak folytatnia kell az intenzív reformokat, például a korrupció elleni harc terén, továbbá meg kell erősítenie a NATO-csatlakozás folyamatának társadalmi támogatottságát" – fogalmazott a főtitkár.

A hidegháború vége óta a NATO Egyesült Államok vezette katonai tömbje Oroszország tiltakozása ellenére 12 új taggal bővült, elsősorban a közép- és kelet-európai volt szocialista országok csatlakozásával. A szövetséghez legutóbb, 2009-ben Horvátország és Albánia csatlakozott.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!