szerző:
MTI / hvg.hu

Tárgyalóasztalhoz ült a török és az orosz külügyminiszter, ez volt az első hivatalos találkozó azóta, hogy a török légierő a múlt kedden lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai határnál.

Tárgyalóasztalhoz ült csütörtökön Belgrádban Szergej Lavrov orosz és Mevlüt Cavusogle török külügyminiszter. A két politikus az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Miniszteri Tanácsának kétnapos konferenciája mentén tartott kétoldalú megbeszélést. 

Ez volt az első hivatalos találkozó azt követően, hogy a török légierő november 24-én lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai-török határ térségében. Az utóbbi ötven évben ez volt az első alkalom, hogy egy NATO-tag ország orosz gépet lőtt le, ami Moszkva éles bírálatát váltotta ki. 

Szergej Lavrov a találkozó előtt kijelentette: Moszkva kíváncsi a török álláspontra, és sajnálatosnak tartaná, ha a török fél semmi újat nem mondana, hiszen Ankara kezdeményezte a találkozót.

Ahmet Davutoglu török kormányfő csütörtökön, a belgrádi Lavrov-Cavusogle találkozót megelőzően Bakuban azt mondta, hogy Törökország kész megosztani a vadászbombázó lelövését illető adatait Moszkvával, majd elmondta, hogy készek találkozni az oroszokkal.

A török elnök, Recep Tayyip Erdogan először szombaton fejezte ki sajnálkozását a gép lelövése miatt, azt mondta, bár ne történt volna meg.

A két ország közötti viszony viszont továbbra is fagyos: Oroszország a török árucikkek behozatali tilalmáról hozott döntést a héten, az orosz és a török fél pedig egymást vádolja azzal, hogy az Iszlám Állammal üzletel. Bár Putyinék szerint egyenesen Erdogan elnök családja érintett az ügyben, a törökök csak egy szír-orosz üzletember állítólagos ügyleteit tudták felmutatni. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tóta W. Árpád: Így múlik el

Tóta W. Árpád: Így múlik el

Tényleg szép lehet majd: újabb koncepcióvideó a Samsung Galaxy S10-ről

Tényleg szép lehet majd: újabb koncepcióvideó a Samsung Galaxy S10-ről

Még egy csúcson túl lévő focista is elképesztő autóparkot tud tartani

Még egy csúcson túl lévő focista is elképesztő autóparkot tud tartani

Vajon hatékony az online terápia?

Vajon hatékony az online terápia?

A vállalkozások most szinte fürödhetnek a hitelajánlatokban

A vállalkozások most szinte fürödhetnek a hitelajánlatokban

Mark Knopfler hat év után visszatér Budapestre

Mark Knopfler hat év után visszatér Budapestre