szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A fehérorosz rádió és televízió nem közvetíti Szvetlana Alekszijevics fehérorosz írónő irodalmi Nobel-díjának átadását - jelentette be pénteken a nemzeti rádió és televízió társaság.

"Szervezési, műszaki, pénzügyi és jogi okok miatt a Belteleradiokompanyija nem tervezi a 2015-ös Nobel-díj átadó ünnepségek sugárzási jogának megvásárlását" - tudatta közleményben a rádió és televízió társaság szóvivője. "Hangsúlyozni kívánom ugyanakkor, hogy a rádió és más televíziós csatornák bőséges terjedelemben beszámolnak erről az eseményről" - tette hozzá.

Szvetlana Alekszejevics december 10-én veszi át a díjat Stockholmban.

A Belteleradiokompanyija teszi ki az Aljakszander Lukasenka elnök által vaskézzel irányított Fehéroroszország médiájának szinte teljes egészét, akit Szvetlana Alekszijevics többször is bírált. Az írónő és a hatalom kapcsolata korántsem zavartalan, bár az elnök gratulált a Nobel-díjhoz, amellyel első ízben tüntettek ki fehérorosz állampolgárt. 

Egyedül a Lengyelországból sugárzó Belsat független televíziós csatorna sugározza a díjátadó ünnepséget - mondta a Belsat igazgatója, Aljakszej Dzikavicki az AFP francia hírügynökségnek. 

"Félnek élőben közvetíteni a Nobel-díj-konferenciát, tudják, hogy (Alekszijevics) beszédet fog ott mondani" - mondta az AFP-nek a Fehérorosz Nyelvi Társaság képviselője, Oleg Truszov. "A hatalom azonban nem tudja elhallgatni ezt az eseményt, az emberek tudják, hogy Szvetlana Alekszijevics kapta a Nobel-díjat."

A közösségi portálokon többen fellázadtak amiatt, hogy nem nézhetik élőben a közszolgálati csatornákon a díjátadó ceremóniát. "Félek, hogy hivatalnokaink nem értették meg, mennyire fontos ez az esemény. Kár. Nézzétek az interneten!" - tanácsolta Facebook-oldalán Julija Csernyavszkaja, Szvetlana Alekszijevics egyik barátnője.

"Mi a kávéházban közvetítjük (az ünnepséget). Belépődíj: egy üveg bor" - írta Aljakszander Vasziljevics, az írók és irodalomkedvelők törzshelyének számító minszki kávéház tulajdonosa.

A 67 éves ellenzéki írónak "a szenvedésnek és a bátorságnak emléket állító polifonikus írásaiért" ítélte oda a Svéd Akadémia a világ legrangosabb irodalmi elismerését október 8-án.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsony: Budapest nélkül nem fog az ország talpra állni

Karácsony: Budapest nélkül nem fog az ország talpra állni

Három év után ismét corgik rohangálnak a brit királyi palotában

Három év után ismét corgik rohangálnak a brit királyi palotában

Két hónap után menesztettek egy egészségügyi főtisztviselőt

Két hónap után menesztettek egy egészségügyi főtisztviselőt