szerző:
hvg.hu

Rami Jarrah újságíró a The Syria Campaign segítségével jelentkezett be élőben a YouTube-on péntek este Aleppo szívéből több helybeli társaságában, akik az arab tavasz óta harcolnak Bassár el-Aszad ellen a demokráciáért – az el-Aszad család 1971 óta irányítja az országot. A felkelők városát 10-15 bombázás éri, a gyerekek alig járnak iskolába, a város mégis igyekszik demokratikusan működni a körülmények ellenére.

Az aleppói helyzet elég összetett Jarrah szerint, a város a felkelők és a kormányerők több éves harca során a felkelők egyik gócpontja lett. Az Iszlám Állam viharos gyorsasággal jelent meg a város mellett, mikor Irak és Szíria határövezetéből terjeszkedésbe kezdett. A felkelők keserves harcok árán kiűzték a város szélére az Iszlám Állam erőit, azonban folyamatos harcban állnak Assad erőivel.

©


A bombatámadások és tüzérség korábban is mindennapos volt a kormányerők részéről, az orosz légierő csatlakozása óta Jarrah szerint megváltozott a helyzet. A rezsim serege a pontatlan támadásokat a robbanások erejével akarta kompenzálni, így elképesztő pusztítást és rengeteg civil áldozatot követeltek a támadások az évek során. Az orosz bombázók azonban sokkal pontosabban csapnak le, így némileg kisebb egy-egy támadás közvetlen hatása, azonban naponta 10-15 bombázás történik a város ellen, ami jelentős veszteségeket jelent a felkelők számára.


Jarrah szerint ráadásul a támadások jelentős része azokra a városrészekre koncentrálódik, ahol megpróbálják normalizálni vagy fejleszteni a helyzetet. Az IÁ elleni állásaikat is rendszeresen bombatalálat éri, a helyiek szerint ennek oka, hogy Aszad ki akarja szolgáltatni őket, hogy a terroristák ismét elfoglalják a várost, így a nemzetközi közösséget meg tudná nyerni a város elleni összefogott támadásra, ezáltal újra a kezére kerülhet a város már felkelők nélkül. A felkelők a NATO szövetségesek mérsékelt védelmét élvezik, a nyugati kormányok sem kívánják elfogadni Bassár el-Aszad hatalamát, csak a távozásával tudják elképzelni a helyzet rendezését.

A felkelők korábban sokkal elhivatottabbak voltak, azonban az Iszlám Állam megjelenése óta kételyek merültek fel bennük, hogy saját tevékenységük mennyire támogatja a terrorizmust – többekben felmerült és állandó vitát jelent, hogy az Iszlám Állam fenyegetése miatt inkább ki kell egyezni a szír elnökkel. Azonban ez csak párbeszéd szintjén zajlik, a valóságban Jarrah szerint a demokráciáért küzdő helyiek is inkább radikalizálódnának, ha a nemzetközi közösség elfogadná Aszad uralmát – bár ez nem jelentené, hogy az Iszlám Állam mellé állnának.

©

Az egyik helyi férfi szerint rettegnek az IÁ-tól, de nem fogadnák el a fennhatóságukat. A Daeshként hívott Iszlám Államról beszélni sem szeretnek, ugyanis elég, ha valaki Daeshnek hívja, vagy egyszerűen nem államként beszél róla, a terroristák szemében ez már felér a bűnnel – a szervezet el akarja érni, hogy valós államként tekintsenek rá a helyiek.

Felmerült viszont, hogy ki kormányoz Aleppóban? Jarrah elmondása szerin a felkelők több vezetője külföldön tartózkodik – vélhetően tartanak a célzott támadásoktól -, a várost a helyi tanács irányítja, ott végzik az anyakönyvvezetést és a többi adminisztrációt, a rendőrséget is onnan irányítják. A helyiek elég elkötelezettek a demokrácia iránt, a problémákról is párbeszédet nyitnak. Még Aszad médiájának híradásait is beengedik a saját szervezésű médiájukba ez is a diskurzus része. Egy természetes igény mutatkozott meg a helyiekben, hogy kialakítsák a saját hatóságaikat és szolgáltatási rendszerüket. A helyiek szerint a Civil Defense nélkül nem lenne élet a városban.

Hogy milyen ez az élet: Autók nélkül közlekednek, de csak vigyázva hagyják el a lakásaikat. A gyerekek alig járnak iskolába, sokuk inkább dolgozik, egy alsó tagozatosnak tűnő megszólaltatott gyerek is egy gép mellett, hogy segítsen. A kisebbeket is ritkán engedik iskolába, inkább a Koránra oktatatják őket. Akik elmennek az iskolába, rendszeresen hazaküldik őket, mert minden nap támadások érik az iskolákat is. Az egyetlen megoldást a földalatti iskolák jelentik, ahol a támadásoktól óvva tanulhatnak.

©

A nemzetközi közösségtől az t várják, hogy segítsenek elérni az Assad rezsim eltűnését, azonban azt is tudják, hogy az Iszlám Államra azonnal veszélyt jelentene rájuk. A helyiek meglátása szerint csak két választást kínálnak nekik: vagy az ISIS, vagy Aszad. Elvárás még, hogy lehetőleg senki ne szövetkezzen Aszaddal, még az IÁ ellen sem, ugyanis ezzel is legitimálják az elnök hatalmát. Nem mellékes a helyiek szerint az sem, hogy Aszad is arra használja az orosz légierőt, hogy az Iszlám Állam mellett őket is támadják. Jarrah tolmácsolja a helyiek butának tűnő kérdését: Miért támadják őket, ha ők űzték ki az ISIS-t?

Jarrah szerint a nyugati médiában is rengeteg téves információ kering, aminek felszámolása elősegítené a háború megoldását, például teljes tévhitnek tartja, hogy Jordánia vagy Törökország segíti az Iszlám Államot.  Amint a téves információk eltűnnek, és az emberek megértik, hogy az arab tavasz idején az aleppóiak a demokratizálódásért keltek fel Aszad ellen, illetve megértik a konfliktus gyökerét, akkor valós megoldást lehet találni az ország számára.

A Rami Jarrahval készült teljes felvételt itt megtekinthetik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az iskola nem lehet az a hely, ahol a gyerekek félnek – Pannonhalmán ezt már tudják

Az iskola nem lehet az a hely, ahol a gyerekek félnek – Pannonhalmán ezt már tudják

Duma Aktuál: Merjünk őszintén kommentelni! – avagy a bennünk élő Dezső Károly

Duma Aktuál: Merjünk őszintén kommentelni! – avagy a bennünk élő Dezső Károly

Levélben kérik Orbántól, hogy vegye végre komolyan a klímaváltozást

Levélben kérik Orbántól, hogy vegye végre komolyan a klímaváltozást

Vizsgálatot indít az Újszínház a zaklatási ügyben

Vizsgálatot indít az Újszínház a zaklatási ügyben

Varázslatos, mit okozott a fagy és a szél az Alacsony-Tátrában

Varázslatos, mit okozott a fagy és a szél az Alacsony-Tátrában

Először kapott csillagot egy autó a hírességek sétányán

Először kapott csillagot egy autó a hírességek sétányán