szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A libanoni kormány úgy döntött, hogy külföldre viszik a Bejrút utcáin halmozódó szemetet. Így akarnak véget vetni a nyár óta tartó, és a kormány bukásával fenyegető szemétválságnak.

A kormány másfél évre szóló szerződést kötött két külföldi vállalattal, hogy tengeri úton elszállítsák a hulladékot. Még decemberben megkezdődhet a hulladék eltakarítása, ha a cégek eleget tesznek vállalt pénzügyi kötelezettségeiknek.

Tammam Szalám libanoni ideiglenes államfő korábban csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy a kormány nem képes megbirkózni a legnagyobb bejrúti szeméttelep júliusi bezárása után kialakult helyzettel.

"Hosszú évek hanyagsága miatt előállt katasztrófával van dolgunk" – mondta hétfőn a miniszterelnöki tisztséget is betöltő elnök a probléma rendezésére összehívott kormányülésen. Szalám újra kilátásba helyezte lemondását, miután az ügyben kialakult politikai ellentétek megbénítják a libanoni parlament és a kormány munkáját, és a tiltakozások már a kormány bukásával fenyegetnek.

A szemétválság más libanoni problémákra is ráirányította a figyelmet. A gyenge, az ország és az infrastruktúra fejlesztésére képtelen kormányt régóta bírálják. Bejrútban az 1975–1990-es polgárháború után 25 évvel is gyakoriak az áramszünetek.

A kormány a szomszédos Szíriában kitört háború óta különösen tehetetlen, a háború tovább fokozta az országon belüli politikai erők közötti megosztottságot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Állást kínált, tizenévesektől is intim fotókat kért egy budapesti férfi

Állást kínált, tizenévesektől is intim fotókat kért egy budapesti férfi

Győrfi Pál üzent Zacher Gábornak: Ne felejtsük el a karácsonyt!

Győrfi Pál üzent Zacher Gábornak: Ne felejtsük el a karácsonyt!

Marabu Féknyúz: Vétó

Marabu Féknyúz: Vétó