szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem ellenőrizték megfelelően Görögországban azt a két útlevelet, amelyet a novemberi párizsi terrortámadások egyik helyszínén, a Stade de France stadionnál találtak. Az útlevelekkel magukat szíriai menedékkérőnek valló emberek léptek be Görögországba Törökország felől még októberben, és az okmányokat gyanúsként tartották nyilván az úgynevezett schengeni adatbázisban, tulajdonosaik azonban a görög hatóságok mulasztása miatt zavartalanul utazhattak tovább – írta a Der Spiegel.

A német hírmagazin csütörtöki számában közölt beszámoló szerint a német hatóságok 2014-2015 fordulóján rögzítették a schengeni adatbázisban 4000 "igazi hamis" útlevél számát. Ezek eredeti útlevelek ugyan, de az Iszlám Állam terrorszervezet a hódításai során megszerezte azokat kitöltetlen állapotban. A szíriai Rakkában 3800 ilyen okmányt zsákmányoltak, további 200-at pedig az iraki Moszulban.

Köztük volt az a két útlevél is, amelyet a november 13-án a párizsi Stade de France nemzeti stadionnál végrehajtott támadás két öngyilkos merénylőjének maradványainál találtak.

Az okmányokkal október 3-án bejelentkeztek Görögországba az Égei-tengeren fekvő Lérosz szigeten. Az ottani hatóságok elmulasztották lefuttatni az okmányok számát az adatbázisban, az útlevelekkel érkezett emberek így folytathatták útjukat – írta a Der Spiegel.

Az Iszlám Állam hamis szíriai útlevelei közül egy azonban fennakadt a szűrön, tulajdonosát útlevéllel való visszaélés miatt őrizetbe vették, de rövid idő után szabadlábra helyezték, azzal a feltétellel, hogy 30 napon belül elhagyja Görögországot. Ő tovább utazott  a balkáni migrációs útvonalon, majd az ausztriai Salzburgban ismét őrizetbe vették.

A lap hozzátette, hogy az Iszlám Állam Líbiában sokkal több eredeti, kitöltetlen útlevelet zsákmányolt, mint Szíriában és Irakban. Német biztonsági szervek szerint tízezernél is több útlevélről lehet szó.

A francia fővárosban hét helyszínen elkövetett november 13-i terrortámadásban 130-an haltak meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha George Clooney beleszólhat a politikába, akkor Erzsébet királynő miért nem?

Ha George Clooney beleszólhat a politikába, akkor Erzsébet királynő miért nem?

Gyújtogató járt a budapesti belvárosban, videón, ahogy elkapják a rendőrök

Gyújtogató járt a budapesti belvárosban, videón, ahogy elkapják a rendőrök

„Demeter Szilárd nem az új zsidó, hanem a régi náci” – a PIM-főigazgató miatt sorozták a Fideszt a parlamentben

„Demeter Szilárd nem az új zsidó, hanem a régi náci” – a PIM-főigazgató miatt sorozták a Fideszt a parlamentben