szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Valószínűleg szilveszteri támadásokat terveztek azok a férfiak, akiket múlt kedden fogtak el Szarajevóban. A 11-ből 8 embert előzetes letartóztatásba helyeztek – közölte hétfőn a bosznia-hercegovinai szövetségi bíróság.

A gyanúsítottak becslések szerint több tucat, akár száz ember halálát okozó támadást hajthattak volna végre. A férfiakat azért helyezték előzetes letartóztatásba, mert fennállt a veszélye, hogy bizonyítékokat semmisíthettek volna meg, vagy szemtanúkat, cinkosokat befolyásolhattak volna.

A bírósági közlemény szerint a gyanúsítottak kapcsolatban állnak szélsőséges szervezetekkel, az Iszlám Állammal, illetve olyan csoportokkal, amelyek a Szíriában és Irakban harcolókhoz köthetők. A múlt heti házkutatásokon a hatóságok megtalálták az Iszlám Állam zászlaját, illetve olyan tárgyi bizonyítékokat, amelyek az Iszlám Állammal való kapcsolatra utalnak.

A boszniai ügyészség korábbi közleménye szerint a gyanúsítottak terrorcselekményekre bujtottak fel és toboroztak embereket, így akár tíz évig terjedő börtönnel is sújthatók.

A 3,8 milliós Bosznia-Hercegovinában a lakosság körülbelül 40 százaléka muszlim, de nem tartozik annak szélsőséges ágához. A szíriai harcokban azonban több száz bosznia-hercegovinai a szélsőséges iszlamisták soraiban harcol.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Beültek a sorfőr mellé, majd kiszálltak a pénzével

Beültek a sorfőr mellé, majd kiszálltak a pénzével

“November óta alig találkoztam emberekkel, ennyi kockázatot vállalhatok” - kirajzott az utcára Budapest péntek este

“November óta alig találkoztam emberekkel, ennyi kockázatot vállalhatok” - kirajzott az utcára Budapest péntek este

Gyurcsány Ferenc: "Nem lesz itt baj. Meggyógyulok"

Gyurcsány Ferenc: "Nem lesz itt baj. Meggyógyulok"