szerző:
MTI

Kubaiak ezrei érkeznek az Egyesült Államokba, mert attól tartanak, hogy a kubai-amerikai viszony javulása nem hosszú távú, és nem bíznak abban sem, hogy otthon a helyzet lényegesen megváltozik majd – számolt be kedden az amerikai közszolgálati rádió.

Több ezer, az Egyesült Államokba indulni szándékozó kubai migráns rekedt Közép-Amerikában, de hétfőn későn délután megegyezés született arról, hogy Costa Rica és Guatemala körülbelül 8 ezer kubai állampolgárt légihídon átenged az Egyesült Államokba. Ezzel lényegében folytatódik az a nagy arányú kubai bevándorlás, amely akaratlan következménye az amerikai-kubai viszony normalizálásának – emlékeztetett a rádió.

2015. szeptember 30-ig több mint 43 ezer kubai állampolgár érkezett az Egyesült Államokba, többen mint az előző évben. Akkor csupán valamivel több mint 24 ezer kubai kért menedékjogot. Az amerikai kormányzat korábbi politikája a Kubából érkező bevándorlóknak automatikusan megadta a menedékjogot és ezzel a tartózkodási engedélyt is – az úgynevezett zöld kártyát, amely munkavállalásra is jogosít. Most azonban sok kubai amiatt aggódik, hogy a javuló kétoldalú viszony miatt nem kaphatnak majd menedékjogot, ezért próbálnak mielőbb eljutni az Egyesült Államokba.

Ugyanakkor az Obama-kormány tisztségviselői cáfolják, hogy változna az ezzel kapcsolatos politika. Vagyis aggodalomra nincs ok – mondják, jelezve, hogy a kubaiak továbbra is automatikusan megkapják a menedékjogot.     

A szigetországból sokan változatlanul hajókon, lélekvesztőkön érkeznek az amerikai partokhoz. Pár éve azonban a menedékkérők egy része először valamelyik közép-amerikai országba utazik, és onnan repülővel folytatják útjukat az Egyesült Államok felé. Elsősorban a húszas-harmincas éveikben járó fiatalok érkeznek, amerikai rokonság és ismeretség nélkül.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Újra szerződést ajánlott Usain Boltnak egy futballcsapat

Újra szerződést ajánlott Usain Boltnak egy futballcsapat

Kisvasútmánia: a Börzsöny érintetlen részét is átszelné egy

Kisvasútmánia: a Börzsöny érintetlen részét is átszelné egy

A Ryanair megérezte a járattörléseket, pedig több utast vitt és a bevétele is nőtt

A Ryanair megérezte a járattörléseket, pedig több utast vitt és a bevétele is nőtt

Tényleg szép lehet majd: újabb koncepcióvideó a Samsung Galaxy S10-ről

Tényleg szép lehet majd: újabb koncepcióvideó a Samsung Galaxy S10-ről

Birkafelvonulás Madridban

Birkafelvonulás Madridban

Megszólalt Erdogan a meggyilkolt szaúdi újságíróval kapcsolatban

Megszólalt Erdogan a meggyilkolt szaúdi újságíróval kapcsolatban