szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A két ország a menekültválság kapcsán került vitába, ugyanis Dánián keresztül próbálták meg a Svédországba tartó menekültek elérni céljukat. A svéd hatóságok vasárnap jelentették be, hogy hétfőtől ellenőrizni fogják a Dániából az Öresund tengerszoroson keresztül vonattal, busszal és kompokon az országba érkezők útlevelét a migránsáradat feltartóztatása érdekében. Erre reagálva a dán miniszterelnök is bejelentette, hogy a Németországgal közös határon ők is bevezetik az ellenőrzést.

A dán-svéd határon lévő útlevél-ellenőrzésről szóló törvényt a svéd parlament, a Riksdag még december közepén fogadta el, ennek érvényében hétfőtől ellenőrzik a Dánia felől érkező emberek úti okmányait. Az intézkedés a jogszabály szerint akár három évig is hatályban maradhat. Az útlevéllel vagy más, beutazásra jogosító okmánnyal nem rendelkezőket a svéd hatóságok visszafordítják a határról.

A törvény szerint az útlevél-ellenőrzés elvégzéséért a két ország között közlekedő vonatok, buszok és kompok üzemeltetőit terheli a felelősség. Az érintett közlekedési cégek korábban élesen bírálták a törvényt, és a többletköltségekre, valamint a logisztikai nehézségekre hivatkozva már csökkentették a Svédországba tartó járataik számát.

A lépést Dánia is bírálta, Lars Lokke Rasmussen miniszterelnök pedig figyelmeztetett, hogy országa a svéd intézkedés miatt arra kényszerülhet, hogy visszaállítsa az ellenőrzést a dán-német határon, erre a hétfő napon sor is került. A dán The Local közlése szerint az ellenőrzés hétfő éltől tíz napig lesz érvényben, és további húsz nappal – akár többszörösen is – meghosszabbítható.

A dán ellenőrzések nem egy az egyben a svéd megoldást másolják, a rendőrök véletlenszerű ellenőrzéseket fognak végezni – ha vélhetően nagyobb számban is – a Németországból érkező útvonalakon és vonatokon. Rasmussen szerint a lépés azért indokolt, hogy országa elkerülje a "káoszt." A lépésre nem csak a svéd kormány intézkedése miatt kényszerült a dán kormány, hanem Finnország és Norvégia is korlátozta a határátlépést a korábbi időszakban.

Svédország nagyjából 190 ezer, míg Dánia 20 ezer menedékkérő érkezésével számol idén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Babakocsit toló anyát és két gyerekét ütötte el egy kisbusz Kecelen

Babakocsit toló anyát és két gyerekét ütötte el egy kisbusz Kecelen

Nagyon jó, hogy készülnek a vakcinák, de hogyan fognak mindenhova eljutni?

Nagyon jó, hogy készülnek a vakcinák, de hogyan fognak mindenhova eljutni?

Nem mozdultak az álláspontok, Morawiecki Merkelnek is belengette a vétót

Nem mozdultak az álláspontok, Morawiecki Merkelnek is belengette a vétót