szerző:
hvg.hu/MTI

Újabb súlyos kritika érte a kölni rendőrséget: az észak-rajna–vesztfáliai belügyminiszter szerint a rendőrségnek erősítést kellett volna igénybe vennie szilveszter éjszaka, ezt pedig nem tette meg. A miniszter arról is beszélt, hogy a szilveszter éjjel elkövetett erőszakos támadások elkövetői szinte kivétel nélkül külföldi származásúak.

Keményen kritizálta a kölni rendőrséget az észak-rajna-vesztfáliai belügyminiszter, a szociáldemokrata Ralf Jäger – írja a Focus Online.

Elfogadhatatlan az a kép, amit a kölni rendőrség mutatott magáról szilveszter éjszaka – jelentette ki hétfőn a düsseldorfi tartományi parlament rendkívüli ülésén. A miniszter szerint a rendőrségnek erősítést kellett volna igénybe vennie, ezt pedig nem tette meg, ami súlyos hiba. Jäger kijelentette: a rendőrség önkritikus, átlátható munkája kötelesség. (A kölni rendőrfőkapitányt a folyamatos bírálatok nyomán nyugállományba helyezték.)

©

A miniszter arról is beszélt, hogy a szilveszter éjjel elkövetett erőszakos támadások elkövetői szinte kivétel nélkül külföldi származásúak. Hozzátette: voltak köztük olyanok is, akik az elmúlt egy évben érkeztek az országba. A belügyminiszter a tanúvallomásokra és a rendőrségi jelentésekre alapozta kijelentését. "Úgy tűnik, a bűncselekményekért szinte kizárólag olyan személyek felelősek, akik migrációs háttérrel rendelkeznek" – mondta Ralf Jäger, hozzátéve: Észak-Afrikából és az arab világból érkezettekről van szó, és menedékkérők is vannak a gyanúsítottak között. "A kábítószer- és alkoholfogyasztás után jött az erőszak, amely annak kiélésében csúcsosodott ki, hogy szexuálisan is bármit megtehetnek" – magyarázta a miniszter.

Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter egy hétfői kölni rendezvényen elmondta: alkalmazni kell a hatályos jog által biztosított lehetőségeket, valamint szigorítani is kell a jogszabályokon, s az ország nem engedheti meg magának, hogy az ezzel kapcsolatos vitára sok időt pazaroljon. De Maiziere mindazonáltal óva intett a külföldiekkel, menekültekkel, menedékkérőkkel szembeni általánosítástól.

Aiman Mazyek, a Muszlimok Központi Tanácsának elnöke a Kölner Stadt-Anzeiger című helyi lapnak arról beszélt, hogy a történtek óta a város muszlim közössége "a gyűlölet új dimenziójával" kénytelen szembesülni.

Mint arról beszámoltunk: már mintegy négyszáz feljelentés érkezett a kölni rendőrkapitányságra a németországi városban szilveszter éjszakáján történtekkel kapcsolatban, ezek 40 százaléka szexuális visszaélésekről szól.

A kölni rendőrség több mint száz nyomozót állított rá az ügyek kivizsgálására. A hatóság közleménye szerint a nyomozás középpontjában álló gyanúsítottak "elsősorban észak-afrikai országokból származnak", "többségük menedékkérő vagy illegálisan tartózkodik Németországban". Egyelőre vizsgálják, hogy a gyanúsítottak részt vettek-e bűncselekmények elkövetésében szilveszter éjszakáján, és ha igen, milyen mértékben – közölte szombaton a rendőrség.

A szövetségi hatóságok 32 gyanúsítottat azonosítottak, köztük 22 menedékkérőt. A feltételezett elkövetők közül kilencen algériaiak, nyolcan marokkóiak, négyen szíriaiak, öten irániak, egy iraki, egy pedig szerb állampolgár.

A rendőrségi jelentések szerint szilveszter este mintegy ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, és ezt követően kezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. Szemtanúk egybehangzó nyilatkozata szerint a támadók "kinézetük alapján az arab vagy az észak-afrikai térségből származtak". Hasonló esetek történtek más német nagyvárosokban, de Ausztriában, Svájcban, Finnországban és Svédországban is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Videó: Újra hajléktalanok árulják a Népszabadságot

Videó: Újra hajléktalanok árulják a Népszabadságot

Majdnem 1 milliárd dollárt ér a telitalálat az amerikai lottón

Majdnem 1 milliárd dollárt ér a telitalálat az amerikai lottón

Harry és Meghan nem sokat teketóriázott, lerúgták a cipőjüket az óceánparton

Harry és Meghan nem sokat teketóriázott, lerúgták a cipőjüket az óceánparton

Rogánék még nem foglalkoztak Lázár dohányzást betiltó javaslatával

Rogánék még nem foglalkoztak Lázár dohányzást betiltó javaslatával

Megint olcsóbb lett a benzin és a gázolaj

Megint olcsóbb lett a benzin és a gázolaj

Putyin elvitte egy körre az egyiptomi elnököt az új limójában – videó

Putyin elvitte egy körre az egyiptomi elnököt az új limójában – videó